Claim Missing Document
Check
Articles

Found 4 Documents
Search
Journal : Aksen : Journal of Design and Creative Industry

Desain Showroom dan Booth Centimeter Home and Furniture Furnishing dengan Konsep House In a House Kathleen Stenecia Wahyudi; Gervasius Herry Purwoko; Rani Prihatmanti
Aksen : Journal of Design and Creative Industry Vol 1 No 1 (2015)
Publisher : Universitas Ciputra Surabaya

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | Full PDF (416.728 KB)

Abstract

The demand of comfortability in a house has become an important factor. Because of that, any aspect that relates with it has to be well-designed. So, the people that live it in that house feel maycomfortable and that feeling has to be illustrated in the design. The priority for designing the showroom and booth is the comfort matter. Because of that, the idea for the design concept of this project is ‘House in a House’. In another words, it could be defined that the house ambience is illustrated in the showroom as well as in the exhibition booth. Inside the showroom, objects sold are the home furnishing products, including the furniture furnishing products. The most important thing of the design concept is a simple design. Therefore, it will give a relieved and roomy ambience, with black and white colour, and with the consideration of ergonomic, circulation arrangement, and room organizization. The showroom and the exhibition booth that were designed, were attractive and might invite people to buy the products, and the customer understand about the products sold.
LIGHTING PERFORMANCE PADA RUANG KELAS DI BANGUNAN BERSEJARAH Rani Prihatmanti; Maria Yohana Susan
Aksen : Journal of Design and Creative Industry Vol 2 No 1 (2016)
Publisher : Universitas Ciputra Surabaya

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | Full PDF (1469.869 KB)

Abstract

Penelitian ini merupakan penelitian jangka pendek yang bertujuan untuk meneliti keadaan pencahayaan di dalam ruang dari beberapa bangunan bersejarah yang telah di-adaptive reuse menjadi sekolah menengah atas di Surabaya. Hal ini untuk mengetahui apakah bangunan-bangunan yang diteliti tersebut sudah memenuhi standar untuk pencahayaan dalam kelas atau belum. Level pencahayaan di dalam kelas sangat berpengaruh terhadap learning performance dari murid yang sangat berdampak ke academic performance-nya. Untuk itu, metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah kuantitatif dengan data kualitatif sebagai pendukung. Level pencahayaan dalam ruang diukur dengan menggunakan light meter dan juga dilakukan walk-through inspection (observasi) di setiap bangunan untuk mengetahui keadaan eksisting bangunannya. Kuesioner juga dibagikan kepada para responden untuk mengetahui kepuasan dalam hal pencahayaan di dalam kelas. Hasil dari penelitian ini dapat menjadi parameter untuk dipertimbangkan dalam mengkonservasi bangunan bersejarah, khususnya yang di-adaptive reuse.
Desain Arsitektur Interior Preschool yang Fun, Playful dan Edukatif Angelia Tryphena; Gervasius Herry Purwoko; Rani Prihatmanti
Aksen : Journal of Design and Creative Industry Vol 1 No 1 (2015)
Publisher : Universitas Ciputra Surabaya

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | Full PDF (349.797 KB)

Abstract

Every parent certainly wants the best for their children. Childhood is the period where children experience growth and development in many aspects; physically, intellectually, socially, and emotionally. However, it seems that nowadays many parents are not capable to fully attend their children’s needs because of job demands. That is why many start to entrust their children’s first formal education to preschool. Preschool can stimulate the growth and development of the children by letting them learn and play. The learning process can accelerate well if the preschool has qualified teachers, good program, and proper physical environment. The children will feel uncomfortable to learn and play in dark, humid, and overcrowded place. Therefore, classrooms and other facility rooms need to be designed as comfortable as possible to support children’s need and growth in the learning process. Selection of colors, shapes, furniture and room layout should be done properly in accordance with children’s ergonomics, and should pay attention to the safety for its users.Interior architecture design Town for Kids Preschool with Playful Kid’s Town as a theme is to provide a comfortable preschool for children to maximize learning process through visual, audio and kinesthetic. Theme is applicable in selection of primary colors to enhance the spirit of children’s activities, simple geometric shapes according to the level of children’s learning abilities and playful design as children’s learning media.
DESAIN INTERIOR MODERN BERKONSEP AVENUE DI DALAM KANTOR DAN SHOWROOM GRANITO TILE Silvia Fransisca Anggada; Freddy H. Istanto; Rani Prihatmanti
Aksen : Journal of Design and Creative Industry Vol 2 No 1 (2016)
Publisher : Universitas Ciputra Surabaya

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | Full PDF (1267.59 KB)

Abstract

Pertumbuhan penduduk kian meningkat dari tahun ke tahun. Meningkatnya populasi berdampak pada meningkatnya pembangunan. Dengan meningkatnya pembangunan, maka kebutuhan jasa desain interior pun meningkat. Untuk melakukan aktivitas, khususnya di dalam ruang, manusia membutuhkan fasilitas yang baik dan nyaman untuk dirinya. Oleh karena itu, desainer interior dibutuhkan mengingat tren zaman ini adalah tidak hanya ruang yang efektif dan efesien melainkan estetika juga diperhatikan. ROBUST Interior Design didirikan untuk menjawab permintaan yang terus meningkat. Servis merupakan salah satu pertimbangan klien untuk memilih perusahaan untuk dibeli jasanya. Klien yang tidak hanya menginginkan desain yang baik, melainkan pelayanan yang maksimal. Oleh karena itu, perusahaan ini memiliki sebuah prinsip yang disebut CARE; yang berarti memberikan pelayanan yang terbaik tidak hanya bagi para klien dan pihak-pihak luar yang juga berkaitan dengan perusahaan, tetapi juga pihak internal perusahaan. Kantor dan showroom GRANITO Tile adalah salah satu karya desain perusahaan. Proyek ini bertujuan untuk menjawab permintaan klien, memberikan solusi yang menyelesaikan permasalahan yang ada, dan memastikan keseluruhan desain sesuai dengan identitas perusahaan. Desain ini memiliki sebuah konsep “Modern Avenue” dimana membagi ruang-ruang sesuai dengan kebutuhan dan akivitas pengguna dengan sirkulasi yang linear pada kantor dan radial pada showroom. Konsep Avenue memberi dampak pada pengguna kantor yang diharusnya untuk mengelilingi area untuk mencapai tujuan serta memastikan kepentingan maupun aktivitas antar divisi tidak bertentangan. Sementara pada showroom, reception area menjadi pusat dari ruangan. Pengunjung diajak untuk berkeliling melihat display produk melalui penataan furnitur dan pola lantai. Sementara, gaya modern diterapkan pada furnitur dan dekorasi dengan bentuk geometris dengan warna-warna dasar dan natural yang sesuai dengan identitas perusahaan.