cover
Contact Name
-
Contact Email
-
Phone
-
Journal Mail Official
jmars@untan.ac.id
Editorial Address
Gedung Program Studi Arsitektur Lingkungan Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura Jalan Prof Dr. H. Hadari Nawawi, 78124
Location
Kota pontianak,
Kalimantan barat
INDONESIA
JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur
ISSN : -     EISSN : 27465896     DOI : -
Core Subject : Engineering,
JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur (sebelumnya Jurnal Online Mahasiswa S1 Arsitektur UNTAN) adalah jurnal nasional yang berisi kumpulan naskah/ artikel hasil perancangan arsitektur yang fokus pada kegiatan "analisis dan sintesis" yang mendukung proses-proses perancangan arsitektur dan menghasilkan karya arsitektural. Substansi naskah dapat berupa kajian mengenai metode perancangan, proses analisis dalam perancangan, pengambilan keputusan dalam proses desain, proses penciptaan karya arsitektural, dan teori yang mendukung proses perancangan. Selain itu, JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur juga menerima (terbatas) naskah dengan pendekatan "penelitian" kajian arsitektural lainnya, seperti sejarah, teori, dan kritik arsitektur, teknologi bangunan, serta kota dan permukiman. JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur mempunyai ISSN 2746-5896 (media online)
Arjuna Subject : -
Articles 320 Documents
REDESAIN PASAR TRADISIONAL KABUPATEN MELAWI Mory, Edberg AF
Jurnal Online Mahasiswa S1 Arsitektur UNTAN Vol 5, No 2 (2017): Jurnal Online Mahasiswa Arsitektur Universitas Tanjungpura
Publisher : Program Studi Arsitektur Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar

Abstract

Pasar merupakan tempat untuk memenuhi kebutuhan hidup utama bagi masyarakat. Pasar Tradisional Kabupaten Melawi memiliki berbagai macam permasalahan dan secara fisik berkesan kumuh. Hal itu dapat mengakibatkan orang enggan berbelanja di pasar tradisional, untuk itu perlu dilakukan redesain pasar. Dalam redesain pasar tradisional ini maka dibutuhkan analisis yang mendalam sehingga permasalahan pada pasar dapat terselesaikan. Oleh karena itu, solusi yang didapat setelah melakukan analisis yaitu: memaksimalkan efisiensi penggunaan lahan, penghematan energi dan memaksimalkan penggunaan air serta memaksimalkan kesehatan udara. Dari analisis dan solusi yang didapat maka terciptalah sebuah konsep perencanaan yaitu “Sustainable Market”. Hasil yang didapat yaitu bangunan pasar ini dibangun secara vertikal guna memanfaatkan lahan yang kecil serta banyaknya bukaan pada bangunan sehingga sirkulasi udara dapat keluar masuk secara maksimal dan juga pencahayaan pada bangunan dapat masuk secara optimal guna memaksimalkan kesehatan udara serta penghematan energi alami. Pasar Tradisional ini didesain dengan bentuk yang sederhana dengan atap memanjang menyerupai bangunan betang guna memaksimalkan penggunaan air khususnya air hujan pada bangunan. Dengan adanya konsep ini maka permasalahan pada pasar dapat diatasi dan kondisi pasar menjadi lebih bersih, tertata rapi, dan sehat sehingga pasar akan dapat berfungsi kembali dan pasar ini dapat menjadi pusat perdagangan Tradisional di Kabupaten Melawi. Kata kunci: Pasar, Pasar Tradisional, Redesain
PASAR RAKYAT NATUNA Uul Pizzi Noviargi; Irwin Irwin; Yudi Purnomo
JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur Vol 10, No 1 (2022): Maret
Publisher : Program Studi Arsitektur Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.26418/jmars.v10i1.45026

Abstract

The market is a place where buyers and sellers meet to conduct buying and selling transactions of goods and services. The characteristic of a market is the existence of transaction or buying and selling activities. The market has at least three main functions, namely distribution function, price formation function, and promotion function. Natuna is an area where one of the sources of the regional economy relies on natural resources and tourism sector. Natuna supports an important role in both trade and service activities. Along with the development of trade and services activities in Natuna Regency, the development of facilities and infrastructure that support trade and services activities. The role of the market is very important for the Natuna community to make it easier for people to obtain the goods and services needed so that people in Natuna no longer go outside the island or out of town just to shop for clothes and basic daily necessities. The purpose of the design of Natuna People's Market is to produce the design of the people's market in Natuna Regency as a shopping center and trade center. The application of passive cooling in the design of Natuna People's Market is one of the objectives to solve design problems that serve to provide thermal comfort by maximizing natural delivery. The attraction of Natuna People's Market building is from the dynamic form of buildings following the concept of the roof shape of the traditional house in Riau Islands. Another application is in the secondary skin of the building in the form of mats using brown iron plate material to create a color that looks classic and neutral.
SAMBAS INTERNATIONAL ISLAMIC CENTER Gebi, Gebi Gebi; Irwin, Irwin Irwin; Lestari, Lestari Lestari
JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur Vol 10, No 1 (2022): Maret
Publisher : Program Studi Arsitektur Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.26418/jmars.v10i1.51514

Abstract

Islam developed rapidly in Sambas Regency during the era of the Sambas Sultanate of Sultan Muhammad Syafiuddin II (1688-1922) and was nicknamed "The Veranda of Mecca". The strategic position of Sambas Regency on the border with Malaysia and Brunei Darussalam and close to Southeast Asian countries has the opportunity to establish an international standard forum. One of these forums is in the form of an Islamic Center carrying an international standard to continue to foster the spirit and Islamic values based on the Qur'an and As-Sunnah in Sambas Regency in this modern era. The Islamic Center is a forum that accommodates various activities of fostering and developing muslim communities based on Islamic teachings such as worship, muamalah, science, da'wah, information centers, and Islamic symbols, as well as community empowerment centered in one area. The method used in this design is the five-step method by McGinty (1979) which includes initiation, preparation, proposal submission, evaluation, and action. This design consists of the main, supporting, and supporting functions. The main functions are worship, islamic information center, islamic religious education, social, commercial, and services. Support functions include sports and lodging and support functions include management and service functions. The result of this design is the formation of a Sambas International Islamic Center area with multi-mass buildings including mosques, self-service commercial buildings, workshops and islamic banks, library and social buildings, multi-purpose buildings, male and female education buildings, management buildings, sports buildings, and a male and female dormitory building.
PERANCANGAN PASAR RAKYAT DI KECAMATAN BEDUAI Haque, Firdaus Alfarizi Dienul; Kalsum, Emilya; Putro, Jawas Dwijo
JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur Vol 10, No 1 (2022): Maret
Publisher : Program Studi Arsitektur Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.26418/jmars.v10i1.51585

Abstract

The market is a place where the place is intended as a place to meet sellers and buyers to carry out buying and selling activities of various consumer goods by conducting a bargaining process. The people's market is important for the economy, social and welfare of the people. The people's market besides having a major role in economic activity, also has other roles such as in a social role. Beduai sub-district is located in Sanggau district, West Kalimantan, this certainly does not escape social and economic activities. So far, traders are still having trouble finding a place to sell their wares because there are no people's market facilities in this sub-district. Therefore, it is necessary to build people's market facilities to meet the needs of the community, besides that the existence of the people's market also provides a place for traders, especially when the harvest season arrives. The design of the people's market in Beduai sub-district is an idea in solving community problems in meeting their daily needs, as well as economic activities that still depend on other sub-districts. Various problems that we often encounter in people's markets such as slums, dirty, muddy, smelly, and stuffy. The resolution of these problems is solved by the design method using five stages which include; initiation, preparation, proposal submission, evaluation and action.
SIRKUIT ROAD RACE DI KABUPATEN KUBURAYA Aji, Pratama Wiguna; Khaliesh, Hamdil; Caesariadi, Tri Wibowo
JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur Vol 10, No 1 (2022): Maret
Publisher : Program Studi Arsitektur Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.26418/jmars.v10i1.51599

Abstract

Motorcycle racing is generally known as a dangerous sport, but it is enjoyed as an exciting pastime. In increasing the potential of motorcycle racers in Indonesia in general and in West Kalimantan in particular, it is necessary to build a sports facility in the form of a circuit in accordance with national standards in Kubu Raya Regency. The purpose of designing the Road Race Circuit in Kubu Raya Regency is to provide a place for racers in West Kalimantan to develop their hobbies. The design method used is the Robert Whitaker design method, which consists of the introduction stage, definition stage, preparation stage, analysis stage, synthesis stage, evaluation stage, and re-evaluation stage. The main concept in this design is to create circuit facilities with national standards that are integrated with commercial, recreational, and educational areas to meet the needs of Road Races. This design produces a track with a length of 2.6 km and has 15 bends that circle the area and is integrated with the tribune, pit building, commercial area, food court, and amphitheater with a cluster organization. The rectangular tribune follows the shape of the track and will be divided into two, namely VIP and economic stands. The pit building is rectangular in shape with three floors with facilities according to the standards of the Indonesian Motor Association. The amphitheater is located in the plaza area which can be used by visitors to enjoy the show before heading to the stands.
PERANCANGAN RUANG TERBUKA PUBLIK DI KECAMATAN PONTIANAK UTARA DENGAN PENDEKATAN DESAIN UNIVERSAL Diartini, Livia; Andi, Uray Fery; Purnomo, Yudi
JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur Vol 10, No 1 (2022): Maret
Publisher : Program Studi Arsitektur Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.26418/jmars.v10i1.51638

Abstract

The uneven distribution of the population in North Pontianak District has resulted in rapid development.  This causes less attractiveness in the North Pontianak District area compared to other Pontianak City Districts.  The limited infrastructure and public service facilities and the large number of people from children to the elderly with special needs led to the birth of a design idea that is able to answer all problems, namely by presenting a Public Open Space that accommodates community activities with a universal design approach (design for everyone).  ).  Universal design is a design concept that is intended for everyone regardless of differences.  The design concept is applied to the design of products, the environment, and even a public open space that can facilitate the whole community.  The purpose of designing public open spaces is to meet the needs of the people of North Pontianak District and its surroundings regardless of differences in background, culture, language, knowledge and level of physical ability.  The method used is the design thinking method, which is a method that collects data and looks for solutions in a design.  Design thinking is a method of solving problems for users (users).  The Design of Public Open Spaces in North Pontianak District with a Universal Design Approach creates a public open space that applies seven (7) universal design principles.  7 universal design principles in the form of products, facilities and spaces designed based on the Universal design approach.
PERANCANGAN COWORKING SPACE DI KOTA SINGKAWANG Abdurrahman Jalil, Ahmad Fauzan; Gultom, Bontor Jumaylinda; Nurhamsyah, Muhammad
JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur Vol 10, No 1 (2022): Maret
Publisher : Program Studi Arsitektur Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.26418/jmars.v10i1.51641

Abstract

Singkawang City has the potential to increase the service sector in the creative industry in the film sector which is influenced by the potential of Singkawang City tourist destinations. The workers in the creative industry sector, not only come from within the city but also from outside the city, both for work and family trips while working. To meet the needs of facilities and workspace, Coworking Space was chosen. The design method starts with site selection based on the RTRW in trade and service areas, easy access and adequate infrastructure. At the analysis stage, referring to the actors, types of activities and facilities for the creative film industry, analysis of location, circulation, orientation, vegetation, and zoning. The area is divided into four areas, namely the parking area, reception area, green open space (RTH) area and work area. The design concept is a parking area that is divided into car parking and motorbike parking. The reception area is a receptionist area and the hall is a barrier from the public area in the parking lot. The green open space area is a large park to be used as a place for film production, promotions, and the like, as well as reducing noise entering the work area. The work area as a coworking space is designed with a hierarchy on each floor. The ground floor is semi-public, the first and second floors are semi-private, the third floor is private, and the rooftop is semi-public.
CHILDREN SCIENCE CENTER Nobela, Galuh Rizka Fitri; Nurhamsyah, Muhammad; Gultom, Bontor Jumaylinda
JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur Vol 10, No 1 (2022): Maret
Publisher : Program Studi Arsitektur Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.26418/jmars.v10i1.51642

Abstract

Science is a very important science for children to understand, because children are a golden age phase where at their age their brains grow and develop rapidly. The need to learn science from an early age is to avoid their fear in adulthood when it comes to studying science. Many children or teenagers avoid science lessons because for them it is a difficult lesson to understand. Therefore, it is necessary to learn science from an early age to avoid the stereotype that says science is difficult and scary. The Children Science Center was built to help children learn science. The Children Science Center was also built to be a means of learning science outside of school, because many schools in Indonesia have inadequate facilities for studying science. The method used in the Children Science Center is the design method of J.C Jones. Jones started his design from an idea that was equipped with information to strengthen the idea. All information is analyzed, then synthesized to produce certain concepts according to the initial idea and then evaluated. The evaluation stage will be the basis for optimizing the design. This Science Center has a commercial area and is a public space that can provide income and educational recreation for children. 
SENTRA WISATA KULINER KHAS KOTA PONTIANAK Noviandi, Noviandi; Pebriano, Valentinus; Muazir, Syaiful
JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur Vol 10, No 1 (2022): Maret
Publisher : Program Studi Arsitektur Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.26418/jmars.v10i1.51643

Abstract

Pontianak has numbers of culinary tourism potentials. The diversity factor and the significant development of culinary tourism have the potential to become the branding of Pontianak. Currently, the rise of fast food culinary and the absence of a representative culinary tourism container is a challenge for the development of culinary tourism in Pontianak. The design of Pontianak typical culinary tourism center can be the answer to these problems. The right location in the city's arterial road area and near settlements for easy access to the location and easy to identify. The choice of location is on Jalan Letkol Sugiono, South Pontianak District. The design starts from the analysis of commercial, recreational and educational functions. The design method consists of five stages, namely the idea stage, data collection, analysis, synthesis and design. The result of the design is a culinary tourism center with five floors. Space division based on space program and space hierarchy. The application of the neo vernacular theme is manifested in the composition, facade, and interior of the building.
PONTIANAK BASKETBALL ARENA Patuhrahman, Muhammad Arief; Lestari, Lestari; Irwin, Irwin
JMARS: Jurnal Mosaik Arsitektur Vol 10, No 1 (2022): Maret
Publisher : Program Studi Arsitektur Fakultas Teknik Universitas Tanjungpura

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.26418/jmars.v10i1.52188

Abstract

The development of basketball in Pontianak City is in line with the availability of basketball sports facilities owned. Existing facilities are still inadequate or do not meet standards. Based on this phenomenon, the goal to be achieved in designing the Pontianak Basketball Arena is to produce a type A basketball sports building design in Pontianak City. This design refers to the Instruction Manual for Technical Planning for Sports Buildings published by the Ministry of the Public Works (1994) and Minister of Youth and Sports of the Republic Indonesia Number 0445 of 2014 concerning Standards for Sports Infrastructure in the Form of Buildings and using the design method proposed by Jones (1992), where the method is divided into several stages, namely the idea stage, problem identification stage, data collection stage, data analysis stage, synthesis stage, and design stage. This design gave a building divided into 2 floors. The square shape of the building was chosen because it is considered to be the most suitable shape according to the land site and also be the most efficient shape according to the room organization. The facade of the building displays a shape inspired by the patterns found in basketball and the culture that exist in the city of Pontianak. The colors in the building are contrasted to create a prominent feel to make it more attractive and sporty. The space frame structure system applied to the roof of the building was chosen based on several considerations.

Page 1 of 32 | Total Record : 320