agriTECH
Vol 31, No 2 (2011)

Kandungan Antosianin dan Identifikasi Antosianidin dari Kulit Buah Jenitri (Elaeocarpus angustifolius Blume)

Lydia Ninan Lestario (Program Studi Kimia, Fakultas Sains dan Matematika, Universitas Kristen Satya Wacana, Jl. Diponegoro 52-60 Salatiga 50711)
Elisabeth Rahayuni (Program Studi Kimia, Fakultas Sains dan Matematika, Universitas Kristen Satya Wacana, Jl. Diponegoro 52-60 Salatiga 50711)
Kris Herawan Timotius (Program Studi Kimia, Fakultas Sains dan Matematika, Universitas Kristen Satya Wacana, Jl. Diponegoro 52-60 Salatiga 50711)



Article Info

Publish Date
11 May 2012

Abstract

The objectives of this study were to determine total anthocyanin content and to identify kinds of anthocyanidin of blue marble (Elaeocarpus angustifolius Blume) fruit peel. Total anthocyanin content was determined by pH differential method was 23,87 ± 4,11 mg/100 g of dry weight of fruit peel. Kinds of anthocyanidin determined by TLC, UV-VIS spectrophotometer and HPLC and it showed that the major anthocyanin of blue marble fruit peel was cyanidin­3­ rutinoside, and two others were delphinidin­3­rutinoside and delphinidin­3­glucoside.ABSTRAKPenelitian ini bertujuan untuk menentukan kandungan antosianin total dan mengidentifikasi jenis-jenis antosianidin dari kulit buah jenitri (Elaeocarpus angustifolius Blume). Kandungan antosianin total kulit buah jenitri yang diukur dengan metode perbedaan pH adalah 23,87 ± 4,11 mg/100 g berdasarkan berat kering kulit buah. Jenis antosianidin yang diukur dengan KLT, spektrofotometer UV-VIS dan KCKT, menunjukkan bahwa antosianin yang paling dominan pada kulit buah jenitri adalah sianidin-3-rutinosida, sedang dua jenis yang lain adalah delfinidin-3-rutinosida, dan delfinidin-3-glikosida.

Copyrights © 2011






Journal Info

Abbrev

agritech

Publisher

Subject

Agriculture, Biological Sciences & Forestry

Description

Agritech with registered number ISSN 0216-0455 (print) and ISSN 2527-3825 (online) is a scientific journal that publishes the results of research in the field of food and agricultural product technology, agricultural and bio-system engineering, and agroindustrial technology. This journal is ...