Jurnal Fish Protech
Vol 4, No 2 (2021): Jurnal Fish Protech Vol. 4 No. 2 Oktober 2021

SAMBAL BERBASIS HASIL PERIKANAN SELURUH INDONESIA

Indriani, Indriani (Unknown)
Asnani, Asnani (Unknown)
Sadimantara, Muhammad Syukri (Unknown)



Article Info

Publish Date
19 Nov 2021

Abstract

ABSTRACT          The origin of sauce  itself  is native to Indonesia. Sauce is a processed product from chili basic ingredients that are mashed and cooked like porridge and usually added with other ingredients such as salt, shallots and garlic. Sauce has a variety of flavors according to the level of spiciness. The benefits of consuming chili sauce are to increase the immune system, lose weight, nourish the heart because it prevents blood clots and also the capsaicin content in chili can inhibit or even kill cancer cells without damaging other healthy cells. As for the various kinds of chili sauce, there are many kinds, such as shrimp paste sauce, roa fish sauce, anchovy sauce, scad fish sauce, stingray sauce, tuna fish sauce (SAUNA), yellow fin tuna belly sauce and various other chili preparations. The addition of different raw materials creates a unique taste. Sambal with additional raw materials for fishery products, both of high economic value and those that have become waste, can be utilized and processed into food ingredients such as fish sauce with high chemical content and long shelf life.Keywords: Chili sauce, Benefits of chili sauce, Fish sauce.ABSTRAKAsal mula sambal sendiri merupakan asli dari negara Indonesia. Sambal merupakan produk olahan dari bahan dasar cabe yang dihaluskan  dan dimasak menyerupai bubur dan biasanya ditambah bahan-bahan lain seperti garam, bawang merah dan bawang putih. Sambal memilki cita rasa bervariasi menurut tingkat kepedasannya. Manfaat dari mengkonsumsi sambal adalah meningkatkan sistem kekebalan tubuh, menurunkan berat badan, menyehatkan jantung karena mencegah adanya pembekuan darah dan juga kandungan capsaicin pada cabai dapat menghambat atau bahkan mematikan sel-sel kanker tanpa merusak sel sehatnya lainnya. Sedangkan untuk aneka sambal sudah sangat banyak macamnya seperti sambal terasi, sambal ikan roa, sambal ikan teri, sambal ikan layang deles, sambal ikan pari, sambal ikan tuna (SAUNA), sambal perut ikan tuna sirip kuning dan anekan olahan sambal lainnya. Tambahan bahan baku yang berbedah menciptakan rasa yang unik. Sambal dengan tambahan bahan baku hasil  perikanan  baik yang bernilai ekonomis tinggi maupun yang sudah menjadi limbah dapat dimanfaatkan dan diolah menjadi bahan pangan seperti sambal ikan dengan kandungan kimia yang tinggi dan juga daya simpan yang lama.Kata kunci: Sambal, Manfaat sambal, Sambal ikan.

Copyrights © 2021






Journal Info

Abbrev

jfp

Publisher

Subject

Agriculture, Biological Sciences & Forestry Biochemistry, Genetics & Molecular Biology Earth & Planetary Sciences Immunology & microbiology

Description

Jurnal Fish Protech (JFP) (Journal of Fisheries Processing Technology) adalah jurnal penelitian ilmiah yang bertujuan untuk memberikan informasi terkait hasil-hasil penelitian dan pengembangan dibidang Teknologi Hasil Perikanan. JFP terbit sejak tahun 2018 dan dikelola oleh Jurusan/Program Studi ...