cover
Contact Name
Almira Sitasari
Contact Email
almira.sita@poltekkesjogja.ac.id
Phone
+6287738977846
Journal Mail Official
j.nutrisia@gmail.com
Editorial Address
Jurusan Gizi Poltekkes Kemenkes Yogyakarta, Jalan Titi Bumi No.3, Banyuraden Yogyakarta
Location
Kota yogyakarta,
Daerah istimewa yogyakarta
INDONESIA
Nutrisia
ISSN : 1693945X     EISSN : 26147165     DOI : 10.29238/JNUTRI
Core Subject : Health, Education,
Nutrisia provides a forum for publishing the novel research and knowledge related to nutrition. This journal encompasses original research articles, review articles, and case study, including: Clinical Nutrition Community Nutrition Food Service Food Technology
Articles 2 Documents
Search results for , issue "Vol 25 No 2 (2023): Vol 25 No 2 (2023): September (2023)" : 2 Documents clear
Potensi Sirop Umbi Yakon sebagai Prebiotik Dadih Susu Sapi untuk Asupan DMT2 Dera Nurul Fadila; Nanang Nasrulloh
JURNAL NUTRISIA Vol 25 No 2 (2023): Vol 25 No 2 (2023): September (2023)
Publisher : Poltekkes Kemenkes Yogyakarta

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.29238/jnutri.v25i1.283

Abstract

Background: The prevalence of people with Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) is ≥90% of the total diabetics worldwide. The formulation of dadih of cow’s milk with the addition of yacon tuber syrup can potentially be a synbiotic product. Consumption of synbiotic products in people with T2DM can provide a glycemic control effect. Objective: Analyzed the effect of adding yacon tuber syrup on total lactic acid bacteria (LAB), pH, total acid, and acceptability of cow’s milk dadih. Method: The research design was experimental with a single-factor completely randomized design (CRD) and three repetitions. The method used to analyze the total LAB test uses total plate count (TPC), the pH test using a pH meter, the total acid test using the acid-base titration method, and the acceptability test using an organoleptic test with a hedonic scale (1-9). Results: the addition of yacon tuber syrup affected the pH value (p= 0,016). While, it did not show a significant effect (p>0,05) between the addition of yacon tuber syrup on total LAB, total acid, and organoleptic. Conclusion: Product F2 with added 20% yacon tuber syrup was the best formula with the highest total LAB and acceptability.
Pengaruh Pemberian Susu Rendah Lemak Terhadap Tekanan Darah Pada Wanita Postmenopause Resti Mawarni; Nuryanto Nuryanto; Aryu Chandra; Diana Nur Afifah
JURNAL NUTRISIA Vol 25 No 2 (2023): Vol 25 No 2 (2023): September (2023)
Publisher : Poltekkes Kemenkes Yogyakarta

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.29238/jnutri.v25i2.325

Abstract

Hipertensi adalah suatu kondisi kronis yang prevalensinya semakin hari semakin meningkat, termasuk di Indonesia yang mencapai 34,1%. Jenis kelamin, usia, stress, dan kurang aktifitas fisik merupakan beberapa faktor risiko kejadian hipertensi. Susu rendah lemak mengandung sejumlah zat gizi yang terkait dengan efek menurunkan tekanan darah. Tujuan penelitian ini adalah untuk menganalisis pengaruh pemberian susu rendah lemak terhadap tekanan darah sistolik dan diastolik pada wanita postmenopause penderita hipertensi. Ini adalah penelitian eksperimental pada 19 subjek dengan riwayat hipertensi minimal satu bulan yaitu wanita postmenopause yang diambil secara purposive sampling. Subjek kelompok intervensi diberikan susu rendah lemak 2x/hari selama 2 minggu. Data yang diperoleh dianalisis dengan uji Shapiro-Wilk, paired t-test, Wilcoxon, independent t-test, dan Mann Whitney. Terjadi penurunan tekanan darah sistolik kelompok intervensi sebesar 8,5 mmHg dan tekanan darah diastolik sebesar 5,5 mmHg setelah pemberian susu rendah lemak selama 2 minggu. Perbedaan tekanan darah sistolik kelompok kontrol sebesar 1,1 mmHg sedangkan tekanan darah diastolik sebesar 0,6 mmHg. Tidak terdapat perbedaan yang signifikan secara statistik antara susu rendah lemak dengan tekanan darah sistolik dan diastolik. Namun, terdapat perbedaan yang signifikan secara klinis antara susu rendah lemak dengan tekanan darah sistolik dan diastolik.

Page 1 of 1 | Total Record : 2