cover
Contact Name
-
Contact Email
-
Phone
-
Journal Mail Official
-
Editorial Address
Universitas Papua Jalan Gunung Salju, Amban, Manokwari, Papua Barat - 98314
Location
Kab. manokwari,
Papua barat
INDONESIA
Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Sciences)
Published by Universitas Papua
ISSN : 2620939X     EISSN : 26209403     DOI : -
Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis diterbitkan oleh Fakultas Peternakan Universitas Papua. Jurnal ini merupakan media komunikasi ilmiah dibidang peternakan dan veteriner yang berupa hasil penelitian atau telaah pustaka (review) yang meliputi produksi ternak, nutrisi dan makanan ternak, sosial ekonomi peternakan, dan budidaya ternak/satwa harapan, kesehatan ternak dan hewan kesayangan, serta veteriner. Jurnal ini diterbitkan dengan frekuensi dua kali setahun pada bulan Maret dan September. Redaksi menerima sumbangan artikel dengan ketentuan penulisan seperti tercantum pada halaman akhir pada isi jurnal ini.
Arjuna Subject : -
Articles 8 Documents
Search results for , issue "Vol. 12 No. 2 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve" : 8 Documents clear
Aktivitas Antibakteri Gel Daun Sembung Legi (Blumea balsamifera L.) Sebagai Sediaan Penyembuh Luka Pada Mencit (Mus musculus L.) : Antibacterial Activity of Sembung Legi Leaf Gel (Blumea balsamifera L.) As a Wound Healing Preparation in Mice (Mus musculus L.) Wa Ode Harlis; Muh. Hajrul Malaka; Alfiawin Alfiawin
Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science) Vol. 12 No. 2 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve
Publisher : Fakultas Peternakan Universitas Papua

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.46549/jipvet.v12i2.206

Abstract

Abstract  The purpose of this study was to determine the antibacterial activity of sembung legi leaf gel (Blumea balsamifera L.) and its effect on wound healing in mice (Mus musculus L.). The leaves of sembung legi are first extracted by maceration and then made gel preparations with a formula of 3%, 4%, and 5%. Parameters in this research is antibacterial test against Staphylococcus aureus bacteria and the length of time for wound healing. The activity of antibacterial is tested  by measuring the diameter of the zone of inhibition against the growth of S.aureus bacteria. Gel test as a wound healing preparation was carried out on mice.A total of 15 mice aged 2 - 3 months were divided into 5 treatment groups, namely negative control (without treatment), positive control (Kalmicetine 10%), K1 (3% gel), K2 (4% gel), and K3 (5% gel).  The back of the mice was injured with a 1 cm incision, then treated by sembung legi leaf gel 3 times a day for 14 days. Wound healing time data were analyzed by ANOVA and LSD test. The results showed that sembung legi leaf gel could inhibit the growth of S.aureus bacteria with an average diameter of the clear zone for each treatment, namely KN (0.0 mm), KP (30.15 mm), K1 (4.77 mm), K2 ( 4.81 mm), and K3 (6.31 mm). The parameters of the mean length of time for wound healing with healing parameters were the absence of erythema, swelling, wound closure, and healing for all treatments, namely KN (12.3 days), KP (8.3 days), K1 (11.3 days), K2 (10.6 days), and K3 (9.6 days). It is concluded that sembung legi leaf gel can inhibit the growth of S. aureus bacteria and speed up wound healing time, so that it can be used as an alternative gel preparation in wound healing. Keywords: Antibacterial activity; Leaf Blumea balsamifera L.; Mice; Staphylococcus aureus; Wound healing.   Abstrak  Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui aktivitas antibakteri gel daun sambung legi (Blumea balsamifera L.) dan pengaruhnya terhadap penyembuhan luka pada mencit (Mus musculus L.). Daun sembung legi dimaserasi dan dibuat sediaan gel dengan formula 3%, 4%, dan 5%. Penelitian ini menguji antibakteri S. aureus dengan mengukur diameter zona hambat terhadap pertumbuhan bakteri dan lama waktu penyembuhan luka. Uji gel sebagai sediaan penyembuh luka dilakukan terhadap hewan uji mencit. Sebanyak 15 ekor mencit berumur 2 – 3 bulan dibagi ke dalam 5 kelompok perlakuan yaitu kontrol negatif (tanpa perlakuan), kontrol positif (Kalmicetine 10%), K1 (gel 3%), K2 (gel 4%), dan K3 (gel 5%). Punggung mencit dilukai dengan sayatan sepanjang 1 cm, kemudian dioleskan gel  daun sembung legi sebanyak 3 kali sehari selama 14 hari. Data lama waktu penyembuhan luka dianalisis dengan ANOVA dan uji LSD. Hasil penelitian menunjukkan bahwa gel daun sembung legi dapat menghambat pertumbuhan bakteri S. aureus dengan rata-rata diameter zona bening  setiap perlakuan yaitu  KN (0,0 mm), KP (30,15 mm), K1 (4,77 mm), K2 (4,81 mm), dan  K3 (6.31 mm). Rerata lama penyembuhan luka dengan parameter penyembuhan berupa tidak adanya eritema, pembengkakan, luka menutup, dan sembuh untuk semua perlakuan yaitu KN (12.3 hari), KP (8,3 hari), K1 (11,3 hari), K2 (10,6 hari), dan K3 (9,6 hari). Kesimpulan: Gel daun sembung legi dapat menghambat pertumbuhan bakteri S. aureus dan mempercepat waktu penyembuhan luka, sehingga dapat dijadikan sebagai sediaan gel alternatif dalam penyembuhan luka. Kata Kunci : Aktivitas antibakteri; Daun Blumea balsamifera L.; Mencit; Penyembuhan luka; Staphylococcus aureus.
Analisis Morfometrik Ternak Itik Manila (Cairina moschata) di Kecamatan Hamparan Perak Kabupaten Deli Serdang: Morfometric Analysis of Muscovy Duck (Cairina Moschata) at District of Hamparan Perak, Deli Serdang District Andhika Putra; Tengku G. Pradana; Denny Alfachri
Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science) Vol. 12 No. 2 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve
Publisher : Fakultas Peternakan Universitas Papua

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.46549/jipvet.v12i2.215

Abstract

Abstract Muscovy ducks are included in the genus Cairina (Cairina moschata) originating from Mexico, Central America and South America. In Indonesia, this type of duck is known as a duck (entok) or Muscovy duck (muscovy duck). The Muscovy duck belongs to poultry that has relatively shorter legs than its body; the fingers have swimming membranes; the beak is covered by a delicate, sensitive membrane; concave-shaped fur, thick and greasy. The Muscovy duck is a waterfowl that leads to meat as potential commodity that has to be cultivated. This study aims to determine the phenotypic diversity of the Muscovy duck based on morphometrics. The method used in this study was purposive random sampling with the provision that Muscovy ducks aged over 6 months with a total of 100 male and 100 female Muscovy ducks. The parameter measured in this study were beak length, neck length, body length, wing bone length, body weight, femur length, shank length and third finger bone length. The results  indicate that the head includes the beak length of males 5.65 ± 0.35 cm and females 4.81 ± 0.31 cm. Male neck length 17.68±0.98 cm, and female 9.01±0.62 cm. Body parts include male body length of 25.86±0.86 cm, and female body length of 23.22±1.02 cm. The length of the wing bones of males is 27.50±1.24 cm, and that of females is 21.76±1.05 cm. Male body weight 3.45±0.20 kg, and female 1.99±0.28 kg. The legs include the length of the male thigh 8.72±0.44 cm, and the female 8.59±0.35 cm. male tarsometatarsus shank length 4.56±0.43 cm, and female 3.83±0.32 cm. The length of the third finger is 7.8±0.26 cm, and the female is 6.40±0.65 cm. The results showed that the morphometric size of the male Muscovy duck was longer than that of the female Muscovy duck due to its phylogenetic characteristics.  Keywords: Muscovy Duck, Morphometric   Abstrak  Itik Muscovy termasuk dalam keluarga (genus) Cairina (Cairina moschata) berasal dari Meksiko, Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Di Indonesia bebek ini dikenal dengan mentok (entok) atau itik Muscovy (muscovy duck) dan cukup berpotensi untuk dibudidayakan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui keragaman fenotipik itik Muscovy berdasarkan morfometrik. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah purposive random sampling dengan ketentuan itik Muscovy berusia diatas 6 bulan dengan jumlah data 100 ekor jantan dan 100 ekor betina itik Muscovy. Data yang diukur adalah panjang paruh, panjang leher, panjang badan, panjang tulang sayap, bobot badan, panjang tulang paha, panjang shank dan panjang tulang jari ketiga. Panjang paruh jantan 5,65±0,35 cm dan betina 4,81±0,31 cm. Panjang leher jantan 17,68±0,98 cm, dan betina 9,01±0,62 cm. Panjang badan jantan 25,86±0,86 cm, dan betina 23,22±1,02 cm. Panjang tulang sayap jantan 27,50±1,24 cm, dan betina 21,76±1,05 cm. Bobot badan jantan 3,45±0,20 kg, dan betina 1,99±0,28 kg. Panjang paha jantan 8,72±0,44 cm, dan betina 8,59±0,35 cm. Panjang shank tarsometatarsus jantan 4,56±0,43 cm, dan betina 3,83±0,32 cm. Panjang jari ketiga 7,8±0,26 cm, dan betina 6,40±0,65 cm. Kesimpulan: Ukuran morfometrik itik Muscovy jantan lebih panjang dari pada itik Muscovy betina karena sifat phylogenetik. Kata Kunci : Itik Muscovy, Morfometrik
Pengaruh Dosis Inokulum Bacillus cereus V9 dalam Fermentasi Bungkil Inti Sawit (BIS) terhadap Retensi Nitrogen dan Energi Metabolisme pada Ayam Broiler: The Effect of Bacillus cereus V9 Inoculum Dosage in the Fermentation of Palm Kernel Cake on Nitrogen Retention and Metabolism Energy in Broiler Chicken Riska Rhamadhanti
Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science) Vol. 12 No. 2 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve
Publisher : Fakultas Peternakan Universitas Papua

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.46549/jipvet.v12i2.222

Abstract

Abstract  The use of palm kernel cake as poultry feed can be increased, so the limiting factor in the form of crude fiber content can be reduced through fermentation. This study aims to determine the metabolic energy content and nitrogen retention of this palm kernel cake fermented with Bacillus cereus V9. This study used 18 broiler chickens aged 35 days with a weight of ±1.5 kg. The research design used was a completely randomized design consisting of 4 treatments and 4 replications. The treatments given were the dose of Bacillus cereus V9 inoculum in the fermentation of palm kernel cake, namely P1 (0%), P2 (5%); P3 (10%); P4 (15%). The observed variables were nitrogen retention, pseudo metabolic energy, pure metabolic energy, nitrogen corrected pseudo metabolic energy, nitrogen corrected pure metabolic energy.The results showed that the administration of Bacillus cereus V9 inoculum in the fermentation of palm kernel cake significantly affected nitrogen retention, pseudo and pure metabolic energy content in broiler chickens. The administration of Bacillus cereus V9 inoculum as much as 10% in the fermentation of palm kernel meal showed a higher nitrogen retention value and metabolic energy than the administration of 5 and 15% inoculum. Based on the results of the study, it can be concluded that an inoculum dose of 10% Bacillus cereus V9 can be given in the fermentation of palm kernel cake to increase nitrogen retention and metabolic energy content in broiler chickens. Keywords: Bacillus cereus; Fermentation; Palm kernel cake   Abstrak  Pemanfaatan BIS sebagai pakan unggas dapat ditingkatkan, maka faktor pembatas berupa kandungan serat kasar harus dikurangi jumlahnya dan salah satunya adalah melalui fermentasi. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kandungan energi metabolisme dan retensi nitrogen dari BIS yang di fermentasi dengan Bacillus cereus V9. Penelitian ini menggunakan 18 ekor ayam broiler umur 35 hari dengan bobot ±1,5 Kg. Rancangan penelitian yang digunakan adalah rancangan acak lengkap yang terdiri dari 4 perlakuan dan 4 ulangan. Perlakuan yang diberikan adalah dosis pemberian inokulum Bacillus cereus V9 dalam fermentasi BIS  yaitu P1 (0%); P2 (5%); P3 (10%); P4 (15%). Pengubah yang diamati yaitu retensi nitrogen, energi metabolisme semu, energi metabolisme murni, energi metabolisme semu terkoreksi nitrogen, energi metabolisme murni terkoreksi nitrogen. Hasil penelitian menunjukkan bahwa pemberian inokulum Bacillus cereus V9 dalam fermentasi BIS berpengaruh nyata terhadap retensi nitrogen, kandungan energi metabolisme semu dan murni pada ayam broiler. Pemberian inokulum Bacillus cereus V9 sebanyak 10 % dalam fermentasi BIS menunjukkan nilai retensi nitrogen dan energi metabolis yang lebih tinggi dari pemberian inokulum 5 dan 15 %. Berdasarkan hasil penelitian dapat disimpulkan bahwa dosis inokulum Bacillus cereus V9 sebesar 10% dapat diberikan dalam fermentasi BIS untuk meningkatkan retensi nitrogen dan kandungan energi metabolism pada ayam broiler. Kata kunci: Bacillus cereus; Bungkil Inti Sawit; Fermentasi
Pengaruh Pemberian Probiotik dan Tepung Kunyit dalam Ransum Terhadap Saluran Pencernaan itik Pegagan: The Impact of Adding Probiotics and Turmeric Flour to Ducks' Meals on Their Digestive Systems Meisji Liana Sari; Sofia Sandi; Eli Sahara; Asep I. M. Ali; Relti Relti
Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science) Vol. 12 No. 2 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve
Publisher : Fakultas Peternakan Universitas Papua

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.46549/jipvet.v12i2.237

Abstract

Abstract  Probiotic and turmeric powder is a combination of supplements which usually used to improve intestines microfology of livestocks and give the positive effect to the digestion. This study aims to look at the effect of probiotic and turmeric powder in the diet to the amount of  Lactic Acid Bacteria in the ceccem, intestine’s weight, intestine’s length and intestine’s diameter of  Pegagan ducks. Forty Pegagan ducks were used in this research. Diet used is basal diet which contains 10% protein and ME 2900 kkal/kg. This study used a CRD (Completely Randomized Design) with 5 treatments and 4 repititions. P0 basal diet (control), P1 (basal diet + probiotic 10-6 /ml +turmeric powder 2,5%), P2 (basal diet + probiotic 10-7 /ml +turmeric powder 2,5%), P3 (basal diet + probiotic 10-8 /ml +turmeric powder 2,5%), P4 (basal diet + probiotic 10-9 /ml +turmeric powder 2,5%). The parameters wich observed include amount of Lactic Acid Bacteria in the cecum, intestine’s weight, intestine’s length and intestine’s diameter of Pegagan ducks. Results showed that giving probiotic until 10-9 /ml and turmeric powder 2,5% in the ration effect the amount of bacteria in cecum, but not affect the intestine’s  length and intestine’s diameter of Pegagan ducks. Keywords: Digestive Tract; Pegagan ducks; Probiotic; Tumeric Powder.   Abstrak  Probiotik dan tepung kunyit merupakan kombinasi suplemen yang digunakan untuk memperbaiki mikrofologi usus dari ternak dan memberikan efek yang positif pada saluran pencernaan. Penelitian ini bertujuan untuk melihat pengaruh pemberian probiotik dan tepung kunyit dalam ransum terhadap jumlah bakteri asam laktat dalam sekum, berat usus, panjang usus dan diameter usus itik Pegagan. Materi yang digunakan yaitu 40 ekor itik Pegagan. Ransum yang dipergunakan adalah ransum basal dengan kandungan protein 16% dan ME 2900 kkal/kg. Penelitian ini menggunakan Rancangan Acak Lengkap dengan 5 perlakuan dan 4 ulangan, yaitu P0 (ransum basal), P1 (ransum basal + probiotik pengenceran 10-6/ml + tepung kunyit 2,5%), P2  (ransum basal + probiotik pengenceran 10-7/ml + tepung kunyit  2,5%), P3      (ransum basal  + probiotik pengenceran 10-8/ml + tepung kunyit2,5%), P4 (ransum basal  + probiotik pengenceran 10-9/ml + tepung kunyit 2,5 %). Parameter yang diamati meliputi jumlah bakteri pada sekum, berat usus, panjang usus, dan diameter usus pada itik Pegagan.  Hasil Penelitian menunjukkan bahwa pemberian probiotik hingga 10-9 /ml + tepung kunyit 2,5% dalam ransum berpengaruh terhadap jumlah bakteri asam laktat dalam sekum, panjang usus itik Pegagan. Kata kunci: Itik Pegagan; Probiotik; Saluran Pencernaan; Tepung Kunyit.
Uji Kualitas dan Uji Cemaran Daging Babi Pada Daging Sapi di Beberapa Pasar Tradisional di Yogyakarta: Pork Detection Test And Meat Physical Quality In Some Traditional Markets From Yogyakarta Risa Ummami; Dhasia Ramandani; Claude Mona Airin; Amir Husni; Pudji Astuti
Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science) Vol. 12 No. 2 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve
Publisher : Fakultas Peternakan Universitas Papua

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.46549/jipvet.v12i2.277

Abstract

Abstract  Halal food is an essential thing to be considered by the Muslim community in Indonesia. Halal food must be free from pork, both as a primary ingredient and in the manufacturing process. Halal problems arise when there is a process of mixing meat or lard (adulteration) in halal animal meat for economic purposes. This study aims to identify the authenticity of beef circulating in several traditional markets in Yogyakarta using the Rapid Pork Detection Test and Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) detection methods. There were 10 samples of beef from several traditional markets in Yogyakarta. The tests carried out were organoleptic tests, Rapid Tests, and ELISA tests. The Rapid Pork Detection Test used is a special Rapid Test for detection of Xema® brand pork produced by PT. Indo Techno Plus. Sampling was carried out from May to June, the markets visited for sampling were the Pingit, Kranggan, Demangan, Ngasem, Godean, Sleman, Gamping, Mangiran and Sentul markets. The organoleptic examination includes odor, color, consistency, and pH. The results of the physical quality test of the meat showed that the beef circulating in the ten markets had a distinctive beef smell, red and pale red, had a chewy consistency that did not break down easily, and had a pH of 5 to 6 except for one sample (P9) from Sentul Market. The results of the Rapid Pork Detection Test showed a negative (-) pork content for all the beef samples. Meanwhile, in the ELISA test, there were three samples with positive results containing pork. The quality of beef circulating in these markets is within the normal range of meat quality and is safe for consumption. Keywords: Pork adulteration; Rapid Pork Detection; ELISA; meat physical quality.   Abstrak  Makanan halal merupakan suatu hal yang sangat penting untuk diperhatikan oleh masyarakat muslim di Indonesia. Makanan halal harus terbebas dari kandungan babi baik sebagai bahan dasar maupun dalam proses pembuatannya. Permasalahan kehalalan timbul ketika terdapat proses pencampuran daging atau lemak babi (adulterasi) pada daging hewan halal untuk tujuan ekonomis. Penelitian ini bertujuan untuk mengidentifikasi keaslian daging sapi yang beredar di beberapa pasar tradisional di Yogyakarta menggunakan metode deteksi Rapid Pork Detection Test dan Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA). Sampel berjumlah sebanyak 10 sampel daging sapi dari beberapa pasar tradisional di Yogyakarta. Uji yang dilakuan adalah uji organoleptik, uji Rapid Test dan uji ELISA. Rapid Pork Detection Test yang digunakan adalah Rapid Test khusus deteksi daging babi merk Xema® produksi PT. Indo Tekhno Plus. Sampling dilakukan pada bulan Mei sampai dengan Juni, pasar yang di kunjungi untuk pengambilan sampel adalah pasar Pingit, Kranggan, Demangan, Ngasem, Godean, Sleman, Gamping, Mangiran dan Sentul. Pemeriksaan organoleptik meliputi bau, warna, konsistensi dan pH. Hasil uji kualitas fisik daging menunjukkan bahwa daging sapi yang beredar di sepuluh pasar tersebut memiliki bau khas daging sapi, berwarna merah dan merah pucat, memiliki konsistensi kenyal tidak mudah terurai, dan memiliki pH 5 sampai dengan 6 kecuali satu sampel (P9) dari Pasar Sentul. Hasil uji Rapid Pork Detection Test menunjukkan hasil negatif (-) kandungan daging babi untuk semua sampel daging sapi tersebut. Sedangkan pada uji ELISA terdapat satu sampel dengan hasil positif mengandung babi. Kualitas daging sapi yang beredar di pasar-pasar tersebut masih dalam kisaran kualitas daging normal dan aman untuk dikonsumsi. Uji cemaran daging babi dapat dilakukan dengan menggunakan metode ELISA karena memiliki tingkat sensitivitas yang lebih tinggi dibandingkan dengan pengujian rapid test Kata kunci: Campuran babi; Rapid Pork Detection; ELISA; Kualitas fisik daging.
Penampilan Vegetatif dan Produksi Hijauan Berbagai Aksesi Arbila (Phaseolus lunatus L.) dari Kabupaten Kupang Sebagai Pakan: Vegetative Performance and Forage Production of Various Accesses of Arbila (Phaseolus lunatus L.) from Kupang District as Feed Bernadete Barek Koten; Sondang Leoanak; Redempta Wea; Allan P. Titong
Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science) Vol. 12 No. 2 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve
Publisher : Fakultas Peternakan Universitas Papua

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.46549/jipvet.v12i2.285

Abstract

Abstract  The study aimed to evaluate the vegetative appearance and performance of arbila (Phaseolus lunatus L.) from Kupang Regency which was used as feed. Research was carried out in Politani land for 6 months, with 43 accessions and 3 replications. The variables observed were root length, root weight, number of root nodules, percentage of effective root nodules, root nodule diameter, number of green leaves per plant, individual leaf area, leaf weight, stem length, stem diameter, stem weight, number of shoots, and weight of top plant. The results showed that overall, root length was 19–52 cm, root weight was 15–110 g/plant, number of nodules ranged from 0–257 pieces, percentage of effective nodules ranged from 0–100%, and nodule diameter was 0.11–0.98 cm. The number of green leaves ranged from 29.5–128.5 fruit/plant, leaf area 8.11–38.17 cm2, leaf weight ranged from 16–199.5 g/tree. Stem length ranged from 144-358 cm/plant, stem diameter ranged from 0.15 to 0.75 cm, stem weight ranged from 26 to 130.5 g/plant, shoots ranged from 3.5 to 28 shoots/plant, and plant weight of the top plant are 29-316 g/plant. It was concluded that there were differences in the vegetative parts of arbila as seen from the performance of roots, stems, and leaves of various accessions. Accession K10 showed the best root performance, and accession K8, K19 and K45 showed the best shoots, stem, and leaf performance, and forage production as feed.   Keywords: Arbila legume; Feed; Number of shoots; Root nodule; Vegetative   Abstrak  Penelitian yang bertujuan untuk mengevaluasi penampilan bagian vegetatif dan performa arbila (Phaseolus lunatus L.) yang berasal dari Kabupaten Kupang yang terbaik sebagai pakan, telah dilaksanakan di lahan Politani selama 6 bulan, dengan 43 jumlah aksesi dan 3 ulangan. Variabel yang diamati adalah panjang akar, bobot akar, jumlah bintil akar, persentasi bintil akar efektif, diameter bintil akar, jumlah daun hijau per tanaman, luas individu daun, bobot daun, panjang batang, diameter batang, bobot batang, jumlah tunas, dan bobot tanaman bagian atas. Data dianalisis dan dideskripsikan. Hasil penelitian menunjukkan bahwa secara keseluruhan, panjang akar 19–52 cm, bobot akar 15–110 g/tanaman, jumlah bintil berkisar 0–257 buah, persentasi bintil efektif berkisar antara 0–100 %, dan diameter bintil 0,11–0,98 cm. Jumlah daun hijau berkisar 29,5–128,5 buah/tanaman, luas daun 8,11–38,17 cm2, bobot daun berkisar 16–199,5 g/pohon. Panjang batang berkisar 144-358 cm/tanaman, diameter batang berkisar 0,15–0,75 cm, bobot batang berkisar antara 26–130,5 g/tanaman, jumlah tunas berkisar 3,5–28 tunas/tanaman, dan bobot tanaman bagian atas adalah 29-316 g/tanaman. Disimpulkan bahwa terdapat perbedaan bagian vegetatif arbila yang terlihat dari performa akar, batang, dan daun dari berbagai aksesi arbila. Aksesi K10 memperlihatkan performa akar terbaik dan aksesi K8, K19 dan K45 memperlihatkan performa tunas, batang dan daun dan produksi hijauan terbaik sebagai pakan ternak.   Kata Kunci: Bintil akar; Jumlah tunas, Legum Arbila; Pakan; Vegetatif.
Tingkat Keberhasilan dan Faktor Yang Mempengaruhi Keberhasilan Pelaksanaan Inseminasi Buatan pada Program UPSUS SIWAB di Provinsi Papua: Success Level and Factors Affecting the Successful Implementation of Artificial Insemination in the UPSUS SIWAB Program in Papua Province Febe D. Wanma; Andoyo Supriyantono; Mulyadi Mulyadi; Priyo Sambodo
Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science) Vol. 12 No. 2 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve
Publisher : Fakultas Peternakan Universitas Papua

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.46549/jipvet.v12i2.290

Abstract

Abstract  On average, cattle farming in Papua is still small-scale and traditional in nature, which causes low livestock productivity. One way to increase productivity is to improve reproductive performance. Efforts are being made to increase livestock productivity by implementing Artificial Insemination.This study aims to analyze the factors that influence the successful implementation of artificial insemination in the UPSUS SIWAB program in Papua Province. The research method used is descriptive method, which focuses on solving problems that exist in the present and the beginning of the data collected, analyzed and concluded in the context of theories from the previous studies. The survey was carried out with an analysis unit of farmers who raise beef cattle in Keerom Regency, Jayapura Regency, Jayapura City and Sarmi Regency. Samples were taken randomly in each district as much as 10% of the total population. The samples taken are farmers who have cows that have given birth. Parameters observed include Service per Conception (S/C), Calving Interval (CI) and Calving Rate (CR). The data obtained were analyzed descriptively by displaying the percentage and average. The results showed that the average service per conception was 1.28, the calving interval was 12.59 months and the calving rate was 78.54%. The success rate of Artificial Insemination in Papua Province is very good, which is the same and even exceeds the theory that should be for S/C, CI and CR. Factors that support the success of artificial insemination are frozen semen, female cattle as acceptors, skills of the implementer (inseminator) and knowledge of farmers. Keywords: Breeder; CI; Cow; CR; IB; Inseminator; S/C.   Abstrak   Peternakan sapi di Papua rata-rata masih berskala kecil dan bersifat tradisional yang menyebabkan produktivitas ternak rendah. Salah satu cara untuk meningkatkan produktivitas adalah dengan memperbaiki kinerja reproduksi. Upaya yang dilakukan untuk meningkatkan produktivitas ternak yaitu dengan pelaksanaan Inseminasi Buatan. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi keberhasilan pelaksanaan inseminasi buatan pada program UPSUS SIWAB di Provinsi Papua. Metode penelitian yang digunakan adalah metode deskriptif, yaitu memusatkan perhatian pada pemecahan masalah yang ada pada masa sekarang dan bertolak dari data yang dikumpulkan, dianalisis dan disimpulkan dalam konteks teori-teori dari hasil penelitian terdahulu. Survei dilaksanakan dengan unit analisis peternak yang memelihara sapi potong di Kabupaten Keerom, Kabupaten Jayapura, Kota Jayapura dan Kabupaten Sarmi.  Sampel diambil secara acak di setiap Kabupaten sebanyak 10% dari total populasi.  Sampel yang diambil adalah peternak yang memiliki sapi yang sudah pernah beranak. Parameter yang diamati meliputi Service per Conception (S/ C), Calving Interval (CI) dan Calving Rate (CR).  Data yang diperoleh dianalisis secara deskriptif  dengan menampilkan persentase dan rata-rata. Hasil Penelitian menunjukan bahwa rata-rata service per conception adalah 1,28, calving interval 12,59 bulan dan calving rate 78,54%. Tingkat keberhasilan Inseminasi Buatan di Propinsi Papua sangat baik yaitu sama bahkan melebihi teori yang seharusnya untuk S/C, CI dan CR .  Faktor yang mendukung keberhasilan inseminasi buatan yaitu semen beku, ternak betina sebagai akseptor, ketrampilan tenaga pelaksana (inseminator) dan pengetahuan peternak. Kata Kunci : CI; CR; IB; Inseminator; Peternak; S/C; Sapi.
Persentase Karkas, Bagian Karkas, dan Lemak Abdominal Ayam Broiler pada Umur Pemotongan yang Berbeda: The Percentage of Carcass, Carcass Parts, and Abdominal Fat of Broiler Chickens at Different Slaughter Ages Ning Ayu Dwi Tiya; Muh. Akramullah; Rusli Badaruddin; Gusti A. O. Citrawati
Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science) Vol. 12 No. 2 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve
Publisher : Fakultas Peternakan Universitas Papua

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.46549/jipvet.v12i2.294

Abstract

ABSTRACT This study aimed to examine the effect of different slaughter ages on the percentage of carcass, carcass portion and abdominal fat of broiler chickens. A total of 72 broiler chickens were used in this study in which 36 broilers at 20 days old and 36 broilers at 35 days old. The variables observed were the percentage of carcass, the percentage of carcass parts: thigh, upper thigh, drum stick, meat thigh, bone thigh, wings, breast, breast meat, breast bone, back, upper back, and lower back, as well as the percentage of abdominal fat.  This research method is an experiment designed using T-test by comparing the age of slaughtering broiler chickens 20 days with 35 days. The data were analyzed using the SPSS 24 application. The results showed that broiler chickens at different slaughter ages showed a very significant effect on the percentage of breast, breast meat, and abdominal fat (p<0.01), the percentage of carcass, wings, back, and lower back had a significant effect (p<0.05), while the percentage of thighs , the thigh, upper thigh, lower thigh, thigh meat, thigh bone, and upper back had no significant effect (p>0.05). The results of this study concluded that broilers aged 35 days had a higher carcass percentage than those aged 20 days. Keywords : broiler chicken; carcass; abdominal fat; age of slaughter.   ABSTRAK Penelitian ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh umur potong yang berbeda terhadap persentase karkas, bagian karkas dan lemak abdominal ayam broiler. Sebanyak 72 ekor ayam digunakan dalam penelitian ini dengan rincian umur 20 hari sebanyak 36 ekor dan umur 35 hari sebanyak 36 ekor. Variabel yang diamati adalah persentase karkas, persentase bagian-bagian karkas: paha, paha atas, paha bawah, daging paha, tulang paha, sayap, dada, daging dada, tulang dada, punggung, punggung atas, dan punggung bawah, serta persentase lemak abdominal. Metode penelitian ini adalah percobaan yang didesain menggunakan Uji-T dengan membandingkan umur pemotongan ayam broiler 20 hari dengan 35 hari. Data dianalisis menggunakan aplikasi SPSS 24. Hasil penelitian memperlihatkan bahwa ayam broiler pada umur pemotongan berbeda menunjukkan persentase dada, daging dada, dan lemak abdominal berpengaruh sangat signifikan (p<0,01), persentase karkas, sayap, punggung, dan punggung bawah berpengaruh signifikan (p<0,05), sedangkan persentase paha, bagian paha, paha atas, paha bawah, daging paha, tulang paha, dan punggung atas tidak berpengaruh signifikan (p>0,05).  Hasil penelitian ini dapat disimpulkan bahwa ayam broiler dengan umur pemotongan 35 hari memiliki persentase karkas yang lebih tinggi dibandingkan dengan umur pemotongan 20 hari. Kata Kunci : ayam broiler; karkas; lemak abdominal; umur potong  

Page 1 of 1 | Total Record : 8


Filter by Year

2022 2022


Filter By Issues
All Issue Vol. 13 No. 2 (2023): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve Vol. 13 No. 1 (2023): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve Vol. 12 No. 3 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve Vol. 12 No. 2 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve Vol. 12 No. 1 (2022): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve Vol 11 No 3 (2021): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Vete Vol. 11 No. 3 (2021): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve Vol 11 No 2 (2021): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Vete Vol. 11 No. 2 (2021): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve Vol 11 No 1 (2021): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Vete Vol. 11 No. 1 (2021): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve Vol 10 No 2 (2020): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Vete Vol. 10 No. 2 (2020): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve Vol 10 No 1 (2020): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Vete Vol. 10 No. 1 (2020): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Ve Vol 9 No 2 (2019): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veter Vol. 9 No. 2 (2019): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Vet Vol. 9 No. 1 (2019): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Vet Vol 9 No 1 (2019): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veter Vol 8 No 2 (2018): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veter Vol. 8 No. 2 (2018): Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Vet Vol 8 No 1 (2018): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol. 8 No. 1 (2018): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol. 7 No. 1 (2012): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol 7 No 1 (2012): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol 5 No 2 (2010): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol. 5 No. 2 (2010): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol. 5 No. 1 (2010): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol 5 No 1 (2010): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol. 4 No. `1 (2009): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol 4 No `1 (2009): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol. 3 No. 1 (2008): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol. 2 No. 1 (2007): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol. 1 No. 2 (2006): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol 1 No 2 (2006): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol. 1 No. 1 (2006): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol 1 No 1 (2006): JURNAL ILMU PETERNAKAN Vol 1 No 1 (2006): JURNAL ILMU PETERNAKAN More Issue