cover
Contact Name
Riswanto
Contact Email
sangsurya338@gmail.com
Phone
+6285838335446
Journal Mail Official
sangsurya338@gmail.com
Editorial Address
l. KH Dewantara No.116 Iringmulyo, Metro Timur, Kota Metro – Lampung Telpon : 0725 42445. (Hp. 085838335446)
Location
Kota metro,
Lampung
INDONESIA
Sinar Sang Surya: Jurnal Pusat Pengabdian kepada Masyarakat
ISSN : 28279654     EISSN : 2597484X     DOI : http://dx.doi.org/10.24127/sss.v5i1.1474
Focus and Scope of the articles published in SINAR SANG SURYA: Journal of Research-based Community Service such as Community Empowerment, Asset-Based Community Development, Community-Based Research, Service Learning, Community Development. The partner community can be in the form of productive partners or non-productive partners
Arjuna Subject : Umum - Umum
Articles 165 Documents
BUILD AN INTELLIGENT YOUNG INVESTOR TO OBTAIN A BRIGHT FUTURE Gustin Padwa Sari; Nani Septiana
SINAR SANG SURYA Vol 1, No 1 (2017): AGUSTUS 2017
Publisher : UM Metro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.24127/sss.v1i1.606

Abstract

Pelatihan TIK Via Aplikasi Zoom Pada Sekolah Luar Biasa Wiyata Dharma Kota Metro Mujito Mujito; Mustika Mustika; Budi Asmanto; Danang Prabowo
SINAR SANG SURYA Vol 5, No 1 (2021): Februari 2021
Publisher : UM Metro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.24127/sss.v5i1.1512

Abstract

ABSTRAK  Salah satu unsur Tri Darma perguruan tinggi adalah melaksanakan pengabdian  masyarakat, kegiatan semacam ini sudah menjadi agenda rutin yang dilakukan tiap semester oleh Dosen FIKOM UM Metro. Kegiatan pengabdian dilaksanakan berdasarkan permohonan dari Pihak SLB WiyataDarma Kota Metro (mitra), untuk kesediaan mendampingi kegiatan yang akan diikuti oleh peserta didik SLB Wiyata Darma Kota Metro pada kegiatan Pelatihan dan Kompetisi TIK Nasional secara Daring Bagi Disabilitas dalam Rangka Transformasi dan Inklusi Digital, yang diselenggarakan Badan Aksesbilitas Telekomunikasi dan Informasi dan Komunikasi (BAKTI) Kementrian Komunikasi dan Informatika (Kominfo). Tema kegiatan adalah Pendampingan Pelatihan TIK yang diadakan Bakti Kominfo Via Aplikasi Zoom pada SLB Wiyata Dharma Kota Metro”, Kegiatan dilaksanakan pada tanggal 9-13 November 2020. Ketua pelaksana kegiatan Mustika, S.Kom,,M.Kom. dan anggota terdiri dari Danang Prabowo, S.Kom.,M.Cs., Budi Asmanto, ST.,M.T.I, dan Mujito, S.Kom.,M.Kom. Kegiatan ini juga berkolaborasi dengan Ikatan Mahasiswa Muhammadiyah FIKOM UM metro sebanyak 6 mahasiswa. Kegiatan terlaksana dengan baik sesuai dengan tujuan pelaksanaan kegiatan, sehingga peserta pendampingan dapat mengikuti pelatihan dengan aplikasi zoom dengan baik, untuk mengatasi kendala pada komunikasi pada siswa tunawicara, pihak mitra memberikan guru pendamping sebagai penterjamah. Kata kunci: Pengabdian, Kegiatan, SLB, Pelatihan, Disabilitas.ABSTRACTOne element of Tri Darma college is to carry out community service, this kind of activity has become a routine agenda carried out every semester by THE UM Metro FIKOM Lecturer. The service activities were carried out based on a request from the SLB WiyataDarma Kota Metro (partner), for the willingness to accompany the activities that will be attended by students of SLB Wiyata Darma Kota Metro at the National ICT Training and Competition online for the Disabled in the Framework of Digital Transformation and Inclusion, organized by the Telecommunications and Information and Communication Accessibility Agency (BAKTI) of the Ministry of Communication and Information (Kominfo). The theme of the activity was ICT Training Assistance held by Bakti Kominfo Via Zoom Application at SLB Wiyata Dharma Kota Metro", the activity was held on November 9-13, 2020. The chief executive of Mustika activities, S.Kom,, M.Kom. and members consists of Danang Prabowo, S.Kom., M.Cs., Budi Asmanto, ST.,M.T.I, and Mujito, S.Kom.,M.Kom. This activity also collaborates with muhammadiyah Student Association FIKOM UM metro as many as six students. The activities are carried out well in accordance with the objectives of the implementation of the activities, so that the participants can participate in the training with a good zoom application, to overcome the constraints on communication in visually impaired students, the partner provides a companion teacher as a sharpenerKeywords: Service, Activities, SLB, Training, Disability
Menumbuhkan Jiwa Kewirausahaan Pemuda Melalui Program KKN PPM di Kampung Pujokerto Kecamatan Trimurjo Andiana Rosid; Yateno Yateno; Jawoto Nusantoro
SINAR SANG SURYA Vol 5, No 1 (2021): Februari 2021
Publisher : UM Metro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.24127/sss.v5i1.1475

Abstract

AbstrakSalah satu agenda utama bagi pembangunan nasional adalah sektor ekonomi, khususnya kewirausahaan. Oleh karena itu, pada beberapa skim pengabdian kepada masyarakat peningkatan sektor kewirausahaan atau UMKM digalakkan untuk dapat dikembangankan kepada masyarakat. Harapannya, dengan munculnya pewirausaha-pewirausaha baru, sektor ekonomi masyarakat tumbuh dan semakin mapan, maka sektor lainya seperti pendidikan dan kesehatan dapat semakin terjamin. Berbagai pihak diharapkan menjadi agent of change bagi peningkatan di sektor ekonomi dan UMKM ini. Melalui program KKN PPM, tim Universitas Muhammadiyah Metro mencoba menjadi agen untuk menumbuhkan pewirausaha-pewirausaha baru dengan target khusus yaitu pemuda-pemudi di Kampung Pujokerto Kecamatan Trimurjo Lampung Tengah. Alasan dipilihnya lokasi ini adalah karena sebagian besar pemuda dan pemudi di Kampung ini merupakan petani turun temurun, yang dipandang dari sisi orientasi kewirausahaannya masih cukup rendah. Metode yang dilaksanakan pada pengabdian ini adalah pendekatan secara personal, FGD, studi banding, dan pelaksanaan kewirausahaan. Hasil pengabdiannya adalah terbentuknya kelompok kewirsausahaan berbasis pemuda yang diberinama Usaha Muda Mudi Mandiri (UM3) dan terciptanya usaha bagi kelompok berupa budi daya pembesaran dan pembenihan ikan lele, serta pelatihan pembuatan souvenir pernikahan berbahan Tali Kur.Kata Kunci: Kewirausahaan berbasis Pemuda, Kelompok wirausaha pemuda, KKN PPMAbstrakOne of the main agendas for national development is the economic sector, especially entrepreneurship. Therefore, in some community service schemes, the entrepreneurship sector or MSME sector enhancement is encouraged so that it can be developed in the community. The hope is that with the emergence of new entrepreneurs, the economic sector of society will grow and become more established, so that other sectors such as education and health can be more secure. Various parties are expected to become agents of change for improvement in the economic sector and MSMEs. Through the KKN PPM program, the University of Muhammadiyah Metro team tries to become an agent to grow new entrepreneurs with a special target, namely young people in Pujokerto Village, Trimurjo District, Central Lampung. The reason for choosing this location is because most of the youth and girls in this village are hereditary farmers, which is considered from the perspective of their entrepreneurial orientation is still quite low. The method used in this service is a personal approach, FGD, comparative studies, and the implementation of entrepreneurship. The result of this dedication was the formation of a youth-based entrepreneurship group called Usaha Muda Mudi Mandiri (UM3) and the creation of a business for the group in the form of raising and hatching catfish, as well as training in making wedding souvenirs from Tali Kur.Keywords: Youth-based entrepreneurship, youth entrepreneur groups, KKN PPM
NILAI EKONOMIS PEMANFAATAN ONGGOK SEBAGAI PAKAN OLAHAN ALTERNATIF TERNAK BEBEK DI METRO LAMPUNG Yateno Yateno; Widya Sartika Sulistiani
SINAR SANG SURYA Vol 1, No 1 (2017): AGUSTUS 2017
Publisher : UM Metro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.24127/sss.v1i1.593

Abstract

Tapioca waste is a solid waste tapioca starch factory which still has nutritional content and can be used as raw material of alternative duck livestock feed. Analysis of the nutritional value of protein, fat, fiber and carbohydrates has been done on raw materials before and after fermentation. Observing the growth of ducks after being fed fermented feeds. Economic review of duck farming using alternative feed from fermentation process of onggok as processed feed for duck livestock. The purpose of this community service is to make operational cost efficiency or production cost of livestock and increase farmer's income. The method used by approach comparing standard costing of operational cost or production cost which is commonly issued by breeder with operational cost or production cost with alternative processed feed from fermentation process of duck for duck livestock. The result of research can reduce cost (reduce cost) operational or production cost equal to 37,11%, so it will be directly proportional to farmer income that is income will increase.
PKM KARANG TARUNA DAN IBU PKK DESA NEPO KABUPATEN WAJO MELALUI RINTISAN TAMAN BACA JENDELA DUNIA UNTUK MENINGKATKAN PENGUASAAN LITERASI INFORMASI Muhlis Muhlis; Muhammad Kemal Nasser
SINAR SANG SURYA Vol 2, No 2 (2018): Agustus 2018
Publisher : UM Metro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.24127/sss.v2i2.1016

Abstract

PELATIHAN TEKNIK BELAJAR MATEMATIKA DENGAN MENGGUNAKAN MEDIA PEMBELAJARAN SSL (SMART SNAKE AND LADDERS) PADA SISWA KELAS IX SMP Tetty Sipayung
SINAR SANG SURYA Vol 2, No 1 (2018): Februari 2018
Publisher : UM Metro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.24127/sss.v2i1.1002

Abstract

Pendampingan Kreasi Olahan Pisang dan Penggunaan Media Sosial di Pasar Kreatif Tejo Agung (Pak Tejo) Elmira Febri Darmayanti; Jawoto Nusantoro; Fika Ramadhini; Dewi Setiyaningsih; Happy Chandra; Rendi Fedias Saputra
SINAR SANG SURYA Vol 5, No 2 (2021): Agustus 2021
Publisher : UM Metro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.24127/sss.v5i2.1575

Abstract

ABSTRAK  Pasar Kreatif Tejo Agung (Pak Tejo)merupakan  pasar warga  yang menyajikan berbagai olahan kreatif, baik dari segi kuliner ataupun non-kuliner seperti ruang-ruang instagramable yang teletak di Jl. Raya Stadion, RT/RW 06/02, Kecamatan Tejo Agung, Kota Metro. Terbentuknya Pak Tejo merupakan hasil dari ide masyarakat serta antusiasme masyarakat yang besar, sehingga dapat direalisasikan dan diresmikan pada tanggal 31 Januari 2021. Dengan melihat situasi dan kondisi di lingkungan, Pak Tejo merupakan salah  satu  wilayah  yang  berpotensi  karena  memiliki  beragam peluang usaha misalnya, potensi dalam usaha kuliner serta jasa-jasa lainnya. Banyak sekali potensi ide kreatif untuk menjalankan usaha namun belum tergali dengan optimal oleh masyarakat sekitar. Oleh karena itu,  melalui metode sharing, tanya jawab, dan praktik secara langsung yang diberikaan dapat menumbuhan jiwa kewirausahaan dan pemahaman tentang pentingnya media sosial sebagai media promosi bagi masyarakat di Pasar Kreatif Tejo Agung. Kata kunci: Kewirausahaan, Media Sosial, InovasiABSTRACT Pasar Kreatif Tejo Agung (Pak Tejo) is a citizen market that serves a variety of creative preparations, both in terms of culinary or non-culinary such as instagramable spaces, located on Jl. Raya Stadion, RT / RW 06/02, Kecamatan Tejo Agung, Kota Metro. The formation of Pak Tejo is the result of great community ideas and community enthusiasm, so it can be realized and inaugurated on January 31, 2021. Looking at the situation and conditions in the environment, Pak Tejo is one of the potential areas because it has various business opportunities, for example, potential in culinary business as well as other services. There is a lot of potential for creative ideas to run a business but has not been optimally explored by the surrounding community. Therefore, through the methods of sharing, question and answer, and direct practice given can grow the spirit of entrepreneurship and understanding of the importance of social media as a promotional media for the community in the Pasar Kreatif Tejo AgungKeywords:Entrepreneurship, Social Media, Inovation,
Sosialisasi Dan Pendampingan Pengurusan Ijin Kuliner Inovasi “Olahan Pangsit” Pasar Jongke Laweyan Surakarta Tri Widianto; Yoshepine Angelina Yulia; Andri Octaviani
SINAR SANG SURYA Vol 5, No 1 (2021): Februari 2021
Publisher : UM Metro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.24127/sss.v5i1.1289

Abstract

AbstrakStrategi pemasaran mempunyai peranan yang sangat penting untuk keberhasilan perusahaan umumnya dan pada bidang pemasaran khususnya. Target yang dicapai dari kegiatan Pengabdian kepada Masyarakat ini adalah Memberikan pengetahuan dan  pendampingan dalam proses pembuatan ijin pangan dari dinas Kesehatan ataupun B-POM agar menambah nilai jual produk olahan pangsit. Dengan adanya sosialisasi dan pendampingan peningkatan kualitas produk UMKM dengan Ijin PIRT diharapkan mampu meningkatkan omset penjualan produk. Pelaksanaan pendampingan Pengabdian ini dimulai dengan sosialisasi peningkatan mutu produk agar omset penjualan dapat meningkat. Kegiatan pelaksanaan pengabdian selanjutnya dalam bentuk sosialisasi dan pendampingan terhadap pengemasan produk yang terlihat menarik hingga strategi pemasaran sesuai dengankeadaan new normal saat ini. Selanjutnya kami mendorong pelaku UMKM Eddy group untuk mengurus ijin dalam peningkatan kualitas pangan. Kami menjelaskan bentuk – bentuk makanan apa yang harus didaftarkan ijin pangan PIRT ataupun B-Pom. Proses dalam pembuatan olahan produk yang memenuhi kriteria sesuai dengan standar ijin produk pangan agar terjaga kualitas Kesehatan dan rasa yang terkandung dalam produk yang dihasilkan agar dapat dipasarkan secara luas. Luaran hasil kegiatan dari pengabdian masyarakat yang kami lakukan ini adalah para pelaku UMKM yang tergabung dalam komunitas Eddy Group dapat memahami pentingnya ijin pangan yang telah didaftarkan di dinas Kesehatan ataupun B-Pom untuk menjaga kualitas produk yang dihasilkan dan juga dapat memberikan rasa aman kepada pembeli karena produk telah mendapat pengawasan resmi dari pemerintah serta dapat meningkatkan harga jual produk itu sendiri.Kata kunci : Packaging, Perijinan PIRT, Pemasaran UMKM AbstractMarketing strategy has a very important role for the success of the company in general and in the marketing field in particular. The target achieved from this Community Service activity is to provide knowledge and assistance in the process of making food permits from the Health Office or B-POM in order to increase the selling value of processed dumpling products. With the socialization and assistance to improve the quality of MSME products with a PIRT Permit, it is hoped that it can increase product sales turnover. Implementation of this Community Service assistance begins with the socialization of product quality improvement so that sales turnover can increase. The next service implementation activity is in the form of socialization and assistance on product packaging that looks attractive to marketing strategies according to the current new normal situation. Furthermore, we encourage SMEs, Eddy group, to arrange for permits to improve food quality. We explain what forms of food must be registered for a PIRT or B-Pom food permit. The process in making processed products that meet the criteria in accordance with food product permit standards in order to maintain the quality of health and taste contained in the resulting product so that it can be widely marketed. The outcome of our community service activities is that MSME players who are members of the Eddy Group community can understand the importance of food permits that have been registered at the Health Office or B-Pom to maintain the quality of the products produced and can also provide a sense of security to buyers because the product has received official supervision from the government and can increase the selling price of the product itself.Keywords: Packaging, Food Permits, MSME Marketing
METODE ISLAM BERKEMAJUAN DALAM MENINGKATKAN PRODUKTIVITAS AMAL USAHA MUHAMMADIYAH Juhri Abdul Mu'in
SINAR SANG SURYA Vol 1, No 1 (2017): AGUSTUS 2017
Publisher : UM Metro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.24127/sss.v1i1.599

Abstract

SOSIALISASI GOOGLE CLASSROOM SEBAGAI MEDIA PEMBELAJARAN ONLINE AKIBAT DAMPAK PANDEMIC COVID 19 DI SMPIT AL-MUSTOFA Achmad Udin Zailani; Agung Agung; Nurjaya Agung; Sholihin Sholihin; Samsoni Samsoni
SINAR SANG SURYA Vol 4, No 2 (2020): Agustus 2020
Publisher : UM Metro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | DOI: 10.24127/sss.v4i2.1313

Abstract

Page 1 of 17 | Total Record : 165