cover
Contact Name
-
Contact Email
-
Phone
-
Journal Mail Official
-
Editorial Address
-
Location
Kota semarang,
Jawa tengah
INDONESIA
METANA
Published by Universitas Diponegoro
ISSN : -     EISSN : -     DOI : -
Core Subject : Science,
Arjuna Subject : -
Articles 7 Documents
Search results for , issue "Vol 11, No 02 (2015): Desember 2015" : 7 Documents clear
EMULSIFIKASI EKSTRAK KULIT DAN BUAH NAGA MERAH MENGGUNAKAN XANTHAN GUM: ANALISIS KADAR FENOLIK, KADAR FLAVONOID DAN KESTABILAN EMULSI Paramita, Vita; Abidin, Zainal; Wikanta, Deddy K; Aini, Falasifah N; Adiatma, Afifta L
METANA Vol 11, No 02 (2015): Desember 2015
Publisher : Universitas Diponegoro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | Full PDF (886.27 KB) | DOI: 10.14710/metana.v11i02.14753

Abstract

Abstrak                 Pertumbuhan produksi buah naga di Indonesia meningkat dengan munculnya kebun buah yang memproduksi buah naga. Pertumbuhan ini perlu diikuti pula dengan pemanfaatan zat aktif dalam buah naga, terutama senyawa fenolik dan flavonoid. Pengembangan ekstrak buah naga dalam bentuk emulsi merupakan tantangan utama dalam bidang pangan maupun farmasi untuk meningkatkan efektifitas kinerja komponen-komponen zat antioksidan. Selain itu, pemanfaatan ekstrak tumbuhan jauh lebih murah secara ekonomis dibandingkan dengan hasil purifikasi dari senyawa tertentu yang mahal. Penelitian ini menggunakan buah naga merah lokal (Hylocereus polyrhizus) dalam bentuk emulsi dengan menggunakan xanthan gum sebagai zat penstabil. Tujuan dari penelitian ini adalah mengevaluasi pengaruh kadar fenolik dan kadar flavonoid dalam buah naga merah sebagai antioksidan serta kestabilannya dalam bentuk emulsi. Metode analisa yang diterapkan meliputi analisa kadar fenolik, kadar flavonoid, kadar air dan tes kestabilan emulsi. Dapat disimpulkan bahwa kadar fenolik ekstrak buah naga (9,66 mg/g) 14 kali lebih besar dibandingkan dengan kadar fenolik pada ekstrak kulit buah naga (0,69 mg/g). Sementara, hampir tidak ada perbedaan terhadap hasil kadar flavonoid antara kulit maupun daging buah naga. Suhu penyimpanan berpengaruh signifikan terhadap kestabilan emulsi ekstrak kulit (0,14 mg/g) maupun buah naga (0,15 mg/g). Emulsi yang disimpan pada suhu 8 °C tidak menunjukkan adanya perubahan warna selama masa penyimpanan (7 hari). Kata kunci: H. polyrhizus, emulsi, xanthan gum, fenolik, flavonoid   Abstract                 Production growth of dragon fruit in Indonesia increased and supported by the fruit farms. This production growth should be followed by the utilization of the active substances from the dragon fruit. i.e. phenolic and flavonoid. The development of dragon fruit extract as an emulsion provided a challenge in food and pharmaceutical application. The active substances from dragon fruit extract provided the antioxidant capability and cost effectiveness while comparing them to the expensive purified of specific component. This work studied the emulsification of the peel and the flesh of local dragon fruit (Hylocereus polyrhizus) by applying xanthan gum as stabilizer and evaluated the phenolic, flavonoid content and their emulsion stability. Analysis applied were including phenolic content, flavonoid content, moisture content and organoleptically of emulsion stability test. Phenolic concentration contained on the flesh (9,66 mg/g) fourteen times higher than on the peel of local dragon fruit (0,69 mg/g). Meanwhile, both peels and flesh of the dragon fruit were containing no differences on their flavonoid content (0,14 and 0,15 mg/g). Storing emulsion on the 8 °C did not show any color change for periode of 7 days.  Keywords: H. polyrhizus, emulsion, xanthan gum, phenolic, flavonoid  
PEMANFAATAN MINYAK JELANTAH UNTUK PEMISAHAN PATCHOULI ALKOHOL MINYAK NILAM DENGAN DESTILASI EKSTRAKTIF Hidayatna, Deden; Ariyanto, Hermawan Dwi; Pudjihastuti, Isti
METANA Vol 11, No 02 (2015): Desember 2015
Publisher : Universitas Diponegoro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | Full PDF (311.506 KB) | DOI: 10.14710/metana.v11i02.14754

Abstract

Abstract                       Patchouli oil is an essential oil obtained from the leaves of patchouli (Pogostemon cablin) by distillation. Oil is a non-oil export commodities among the most volatile oil exports in Indonesia. Patchouli oil exports in 2004 amounted to 1295 tons, while exports of the whole essential oil was 2633 tons (BPS, 2006). So that nearly 50% of volatile oil exports, dominated by patchouli oil. Patchouli oil are not only used as perfuming ingredients, can also be used as a drag scent perfumes other perfuming ingredients that do not quickly lose aroma and more durable (fixative) in the manufacture of perfumes, cosmetics and soap. Even today, the patchouli oil many developed toward drug product. This is because the essential oil contains more than 24 types of sesquiterpene, which has the potential as anti-cancer compounds, anti-microbial, anti-inflamatory, antibiotics and anti-microbial and anti-tumor. One component of patchouli oil potential and have a very high sale value of patchouli alcohol. Almost all the components of patchouli alcohol can produce the flavor and health products and medicines, and some researchers have attempted to separate them. Therefore, it is necessary to separate the essential oil of patchouli alcohol by combining the extraction and distillation in one column using a solvent used frying oil. This process is known as extractive distillation. Used frying oil is a solvent that can bind impuritas and alter the relative volatility of components in the original condition. This research started with the design and manufacture vacuum extractive distillation. A preliminary study conducted to determine the pressure relatively well for use in the purification process pathcouli alcohol patchouli oil. This pressure was varied in two variables, 3, 4 and 5 mmHg with a temperature of 110, 120,130,140, and 150oC. While the distillation time set two, four, six and eight hours, expected in this range at all pathchouli alcohol distillate. sample of each distillate was analyzed using gas chromatografi. advantages of our lab is able to replace the function of n-hexane as a solvent that has been used conventionally and transformed to enable the use of waste cooking oil is recovered the former (oil Jelantah).Keyword :extractive destillation, flavour,patchouli oil
PENGEMBANGAN PROSES MODIFIKASI CASSAVA DENGAN HIDROLISA ASAM LAKTAT DAN UV UNTUK SUBSTITUSI TERIGU DALAM PRODUK PANGAN Sumardiono, Siswo; Pudjihastuti, Isti
METANA Vol 11, No 02 (2015): Desember 2015
Publisher : Universitas Diponegoro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | Full PDF (314.797 KB) | DOI: 10.14710/metana.v11i02.14755

Abstract

Abstrak                   Pati termodifikasi merupakan produk sangat prospektiv dalam industri makanan. Pertimbangan utama dari penelitian ini adalah meningkatnya volume permintaan import gandum dan kebutuhan akan pati termodifikasi. Metode penelitian yang dilakukan  adalah dengan hidrolisis asam laktat dan reaksi fotokimia  UV sebagai katalis terhadap  tapioka untuk memodifikasi sifat sifat fisikokimia dan rheologi. Tujuan penelitian ini adalah mempelajari pengaruh konsentrasi asam, lama penyinaran lampu UV, dan waktu pengeringan dengan pengering sinar matahari. Variabel percobaan meliputi konsentrasi asam laktat (0,5; 1; 1,5; dan 2%), lama penyinaran dengan lampu UV (10, 15, 20, dan 25 menit) dan waktu pengeringan dengan sinar matahari 4 jam. Tapioka dilarutkan dalam larutan asam laktat pada reaktor tangki berpengaduk yang dilengkapi lampu UV dan kemudian disaring. Tepung tapioka terhidrolisis dikeringkan dengan sinar matahari. Sifat fisikokimia dan rheologi produk ditentukan dengan analisis viskositas, swelling power, kelarutan, daya kembang, hardnes dari roti muffin. Hasil optimum diperoleh 4250 dPa; 26,05; 2,25%; 3,75 ml / g, 160,02 gf, dan 300,35 gf untuk viskositas, swelling power, kelarutan, daya kembang, hardnes samping dan tengah roti muffin. Sifat fisikokimia dan rheologi berubah secara signifikan jika dibandingkan dengan tapioka asli dan gandum. Produk ini diharapkan dapat digunakan untuk substitusi gandum pada produk pangan.Kata kunci: swelling power, hidrolisis asam, UV, baking ekspansi Abstract                 Modified starch is a very prospective conversion starch in the food industry. The main consideration of the research is the increasing volume of wheat import and industries demand of modified starch. The research method is by acid hydrolysis using lactic acid and UV photochemical and reaction as catalyst of tapioca in order to modify physicochemical and rheological properties. The purpose if this research to study the effect of acid concentration, UV lightening, and drying period using sunlight. The experiment variables are lactic acid concentration (0,5; 1; 1,5;and 2%), UV lightening period (10, 15, 20, and 25 minutes) and drying period using sunlight 4 hours. Tapioca was dissolved in lactic acid solution on agitated tank reactor which was lighted by UV lamp and then screened. The hydrolyzed tapioca was the dried by sunlight. The physicochemical and rheological properties of product were determined by viscosity analysis, swelling power, solubility, baking expansion, center and wall hardness of muffin. Optimum result was obtained 4250 dPa’s; 26,05; 2,25%; 3,75 ml/g, 160,02 gf, and  300,35 gf for viscosity, swelling power, solubility, baking expansion, center and wall hardness of muffin respectively. The physicochemical and rheological properties changed significantly compared to initial tapioca and wheat. Moreover, it was expected to use as food product substitution. Keywords: swelling power, acid hydrolysis, UV, baking expansion
PENGOLAHAN LIMBAH ORGANIK DAN ANORGANIK MENGGUNAKAN KOMBINASI FOTOKATALIS TiO2 DAN SENYAWA ETHYLENEDIAMINETETRAACETIC ACID (EDTA) Sutardjo, F.X. Sulistiyanto Wibowo; Wildan, Achmad; Handyanaputri, Eka Susanti
METANA Vol 11, No 02 (2015): Desember 2015
Publisher : Universitas Diponegoro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | Full PDF (593.318 KB) | DOI: 10.14710/metana.v11i02.14751

Abstract

AbstrakTitanium dioksida (TiO2) adalah senyawa yang sering digunakan pada proses fotokatalisis, untuk lebih meningkatkan aktivitas fotokatalis TiO2 dapat dilakukan dengan kombinasi TiO2 dengan suatu khelat asam etilendiamintetraasetat (EDTA), EDTA ditambahkan untuk mencegah terjadinya rekombinasi electron-hole sehingga aktivitas fotokatalisis dalam mendegradasi senyawa organik dan mereduksi senyawa anorganik lebih efektif dan optimal. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh lama penyinaran dan pengaruh penambahan senyawa EDTA pada TiO2 terhadap fotodegradasi amoksisilin dan fotoreduksi ion Cu(II), massa kombinasi TiO2 dengan EDTA yang digunakan adalah 1 : 0, 1 : 1, dan 1 : 2. Sedangkan variasi lama penyinaran  yang digunakan adalah  20,  40, dan  60 menit. Metode yang digunakan untuk mengetahui konsentrasi amoksisilin menggunakan Spektrofotometri UV dan konsentrasi ion Cu(II) menggunakan Spektrofotometri Serapan Atom. Hasil penelitian menunjukan ada pengaruh variasi lama penyinaran dan  penambahan senyawa EDTA pada katalis TiO2 terhadap fotodegradasi amoksisilin dan fotoreduksi ion logam Cu(II). Kondisi optimal lama penyinaran pada proses fotodegradasi amoksisilin dan fotoreduksi ion logam Cu(II) adalah 60 menit dan dengan variasi  TiO2 kombinasi EDTA yaitu 1 : 2, pada konsentrasi tersebut amoksisilin yang terdegradasi sebesar 54,69% dan ion logam Cu(II) yang tereduksi sebesar 47,74%. Kata kunci: Titanium dioksida, Fotokatalis, asam diamintetraasetat (EDTA), ion logam Cu (II), Amoksisillin  Abstract Titanium dioxide (TiO2) is a compound that is often used in the photocatalyst, to increase the activity of TiO2 photocatalyst can be done by a combination of TiO2 with a chelate ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA), with added EDTA is expected to prevent the recombination of electron-hole so that the photocatalyst activity in degrading organic compounds and inorganic compounds reduce more effectively and optimally. This study aims to determine the effect of irradiation time and the effect of adding the compound EDTA on TiO2 against photodegradation amoxicillin and photoreduction Cu(II) metal ion, the variation of a combination of TiO2 with EDTA used is 1 : 0,1 : 1 and 1 : 2. While variations of irradiation time used are 20, 40, and 60 minute. The method used to determine the concentration of amoxicillin using UV spectrophotometry and concentration of Cu(II) metal ion using atomic absorption spectrophotometry. The results showed have effected of variations irradiation time  and the addition of EDTA on TiO2 catalyst against photodegradation amoxicillin and photoreduction Cu(II) metal ion. Optimal conditions of irradiation time in the process of photodegradation amoxicillin and photoreduction Cu(II) metal ion is 60 minute and the variation of a combination of TiO2 with EDTA used is 1 : 2, at these concentrations of amoxicillin degraded by 54.69% and the Cu(II) metal ion were reduced by 47.74%. Keywords : Titanium dioxide, Photocatalyst, ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA), Cu (II) metal ion, Amoxicillin 
STUDI PENGARUH RASIO REAKTAN, pH, DAN WAKTU REAKSI TERHADAP SIFAT FISIKOKIMIA TEPUNG GADUNG (Dioscorea hispida Dennst.) TERASETILASI Amalia, Rizka; Kumoro, Andri Cahyo
METANA Vol 11, No 02 (2015): Desember 2015
Publisher : Universitas Diponegoro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | Full PDF (479.229 KB) | DOI: 10.14710/metana.v11i02.14756

Abstract

Abstrak Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui pengaruh rasio reaktan, pH  dan waktu reaksi terhadap nilai swelling power, solubility, dan derajat substitusi tepung gadung terasetilasi. Asetilasi dilakukan dengan mendispersikan 20 gram tepung gadung ke dalam 100 mL akuades. pH diatur hingga nilai tertentu (8, 9, dan 10) dengan penambahan NaOH 1 M. Slurry diaduk selama 30 menit. Setelah itu, asam asetat dengan rasio tertentu 1:3, 1:4, dan 1:5 (berat asam asetat:berat tepung) ditambahkan secara perlahan ke dalam campuran reaksi. pH campuran dijaga ke kondisi awal dengan penambahan NaOH 1 M. Reaksi asetilasi dibiarkan berlangsung selama waktu tertentu (10, 20, 30, 40, 50, dan 60 menit,) kemudian dihentikan dengan penambahan HCl 1 M sampai pH 5,5. Tepung terasetilasi disaring dan dicuci dengan air suling sebanyak tiga kali pencucian dengan rasio berat pencucian 1:3 (b/v). Tepung terasetilasi dikeringkan pada suhu 50oC sebelum dianalisa nilai daya kembang, kealarutan, dan derajat substitusinya. Hasil penelitian menunjukkan bahwa, kondisi optimal diperoleh pada tepung yang dimodifikasi dengan rasio reaktan 1:3, pH 8, dan waktu reaksi 30 menit, dengan nilai swelling power,solubility, dan derajat substitusi sebesar 7,3 g/g; 18,6 %; dan 0,033.  kata kunci :gadung, asetilasi, swelling power, solubility, derajat substitusi Abstract The objective of this research are to investigate the effect of glacial acetic acid:flour mass ratio, pH, and reaction time on the swelling power, solubility,and degree of substitution acetylated gadung tuber flour. The acetylation was carried out by dispersing 20 grams of gadung flour in 100 mL distilled water. The pH of the dispersed system was adjusted to a certain value (8, 9 or 10) by adding of 1 M NaOH.  Then, the predetermined mass of glacial acetic acid (1:3, 1:4, and 1:5)  was added to the reaction mixture. The pH was brought back to the initial condition by adding of 100 mL 1 M NaOH. The acetylation reaction was let to occur for 10 to 60 minutes before it had been terminated by adding 1 M HCl until pH 5,5. The acetylated flour were obtained by filtration of reaction mixture. It is followed by threefold washing that used distilled water with 1: 3 (w/v). The acetylated flour then were dried in an electric oven at 50oC before analyzed to swelling power, solubility, and degree of substitution. Based on the value of swelling power and water solubility of acetylated gadung tuber flour were obtained, the best reaction condition were the ratio of glacial acetic acid/gadung tuber flour 1:3, pH 8, and the reaction time of 30 minutes with swelling power 7,3 g/g; solubility 18,6%, and degree of substitution 0,033. key words : gadung, acetylation, swelling power, solubility, degree of substitution 
BIOKATALIS LIPASE RHIZOPUS ORYZAE PADA REAKSI TRANSESTERIFIKASI LIPID TERSTRUKTUR KAYA ASAM LEMAK OMEGA -3 Wahyuningsih Wahyuningsih; Edy Supriyo; R. TD. Wisnu Broto
METANA Vol 11, No 02 (2015): Desember 2015
Publisher : Universitas Diponegoro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | Full PDF (616.134 KB) | DOI: 10.14710/metana.v11i02.14752

Abstract

Abstrak                Immobilisasi merupakan teknik recovery enzim yang menjadi perhatian dalam beberapa tahun belakangan, dilakukan dengan bantuan support sebagai media yang dapat mencegah terlarutnya enzim. Metode immobilisasi yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode adsorpsi, dengan menggunakan lipase rhizopus oryzae, reaksi yang diamati adalah reaksi transesterifukasi Lipid Terstruktur kaya omega-3. Tujuan Penelitian ini adalah, mengkaji teknik  immobilisasi enzim lipase dengan bantuan support dengan melakukan pengamatan  teknik  adsorpsi fisik  dan mengembangkan penggunaan enzim  lipase Rhizopus oryzae immobile sebagai  biokatalisator untuk reaksi transesterifikasi minyak ikan tuna. Optimalisasi kondisi operasi proses terhadap produktifitas lipid terstruktur kaya asam lemak omega-3, dengan kajian kecepatan reaksi. Tujuan utama dilakukan immobilisasi enzim adalah untuk melihat apakah enzim tersebut dapat digunakan kembali dalam reaksi selanjutnya (reuse). Hasil penelitian menunjukkan kondisi optimum reaksi  pada suhu 50oC, pH lipase 8 perbandingan ratio substrat (Minyak ikan tuna : asam laurat )1:10 selama 6 jam. Profil gliserida dari hasil asidolisis enzimatis adalah  78,1 % trigliserida, 32,2 % Digliserida dan 11,9% Monogliserida. Inkoorporasi asam laurat mencapai 62,8 mol %. Pada waktu inkubasi 12 jam, trigliserida menurun seiring dengan meningkatnya waktu inkubasi, sedangkan digliserida meningkat seiring dengan meningkatnya waktu inkubasi. Pada suhu reaksi di atas 50oC, trigliserida menurun seiring dengan meningkatnya suhu reaksi. Metode interesterifikasi ini cukup efektif untuk mensintesis lipid terstruktur spesifik.Kata kunci: Lipid terstruktur, immobilisasi lipase , minyak ikan tuna                                                                                                                                                                             Abstract                 Immobilization of an enzyme recovery techniques are a concern in recent years, carried out with the help of support as a medium that can prevent the dissolution of enzim. Method immobilization used in this study is the adsorption method, using rhizopus oryzae lipase, a reaction observed was a reaction transesterifikasi. Structured Lipids rich in omega-3 the aim of this study is, reviewing techniques immobilization of lipase with the assistance of support by observing techniques physical adsorption and develop the use of lipase Rhizopus oryzae immobile as biokatalisator for the transesterification reaction tuna fish oil optimization of operating conditions of the process to the productivity of structured lipids rich in fatty acids omega-3, with an assessment of the speed of the main reaction. Purpose  do immobilisation of enzymes is to see whether the enzyme can be reused in a subsequent reaction (reuse) the results of the research showed the optimum reaction conditions at 50 ° C, pH 8 comparisons ratio lipase substrate (tuna fish oil : lauric acid) 1:10 for 6 hours. Profil gliseride result is 78.1% asidolisis enzymatic triglycerides, 32.2% and 11.9% diglycerides Monogliserida. Inkoorporasi lauric acid reached 62.8 mol%. %. At the 12 hour incubation period, triglyceride decreases with increasing time of incubation, whereas diglycerides increased with increasing incubation time. At reaction temperatures above 50° C, triglycerides decreased with increasing reaction temperature. Interesterification method is quite effective to synthesize specific structured lipids.Keywords: structured lipids, immobilization of lipases, tuna fish oil 
PENGELOLAAN LABORATORIUM KIMIA Vendamawan, Rico
METANA Vol 11, No 02 (2015): Desember 2015
Publisher : Universitas Diponegoro

Show Abstract | Download Original | Original Source | Check in Google Scholar | Full PDF (529.8 KB) | DOI: 10.14710/metana.v11i02.14757

Abstract

 Abstrak Pemahaman tentang pengelolaan laboratorium sangat penting untuk dimiliki oleh pihak-pihak yang terkait dengan laboratorium, baik secara langsung maupun tidak. Laboratorium harus dikelola dan di manfaatkan dengan baik, karena Laboratorium kimia merupakan salah satu jenis laboratorium yang dianggap cukup berbahaya dalam rangka pelaksanaan pendidikan, penelitian, dan/atau pengabdian kepada masyarakat.Menyadari tugas, wewenang dan fungsinya Pranata Laboratorium akan mendapatkan efisiensi kerja yang maksimal. Mengelola Laboratorium dengan baik, adalah menjadi tujuan utama, sehingga semua pekerjaan yang dilakukan dapat berjalan dengan lancar. Selain itu sesama Pranata Laboratorium harus ada kerjasama yang baik, dan selalu berkomunikasi dengan Pranata Laboratorium yang lain, sehingga setiap kesulitan dapat dipecahkan/diselesaikan bersama. Pranata laboratorium yang memiliki kemampuan dan keterampilan yang baik harus dapat ditingkatkan kualitasnya, dapat diperoleh melalui pendidikan tambahan sebagai pendidikan keterampilan khusus, penataran (workshop) maupun magang dan sebagainya. Sehingga diharapkan  semua Pranata Laboratorium dapat berperan secara aktif dan bertanggung jawab atas semua kegiatan operasional di laboratoriumnya.  Kata Kunci : Laboratorium Kimia, Pranata Laboratorium Pendidikan  Abstract An understanding of laboratory management is very important to be owned by the parties related to the laboratory, either directly or indirectly. Laboratories must be managed and utilized properly, because the chemical laboratory is one of the laboratories that are considered quite dangerous in the context of the implementation of education, research, and / or community service.Recognizing the duties, powers and functions Institution Laboratory will obtain maximum working efficiency. Laboratory manages well, is the main goal, so that all work can be done smoothly. Besides other Institutions  Laboratory should be good cooperation, and always communicate with another Institutions Laboratory, so that any difficulties can be solved / resolved together. Institutions laboratory that have the ability to be a good skill must be improved, can be obtained through additional education as a special education skills, refresher courses (workshops) as well as internships and so on. So expect all Institutions laboratory can actively participate and is responsible for all operational activities in each laboratory. Key Words: Laboratory of Chemical, Laboratory Education

Page 1 of 1 | Total Record : 7